fbpx

Български изтребители гонят руски бомбардировачи над Черно море

Блиц Новини
1

Снимка Tu-22M3M GEFEST

Присъствието на три руски военни самолета близо до съюзническото въздушно пространство над Черно море прихванаха радарите на НАТО. Това е предизвикало вдигането във въздуха на изтребители от България, Турция и Румъния, които са проследили руските самолети, докато напуснат зоната.

Това се е случило в понеделник, съобщи съюзническото въздушно командване на НАТО от Рамщайн, Германия, цитирани от svobodnaevropa.bg.

В същия ден се е наложило общо 10 пъти самолети на НАТО да бъдат вдигнати във въздуха, за да прихванат руски бомбардировачи и изтребители по време на “необичаен пик”.

Само в рамките на 6 часа руски военни самолети са доближили опасно въздушното пространство на държави от НАТО над Черно, Балтийско и Северно море, както и в северната част на Атлантическия океан.

“Прихващането на няколко групи руски самолети демонстрира готовността и способността на силите на НАТО да охраняват съюзническото небе 24 часа на ден, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината”, каза бригаден генерал Андрю Хансен, зам.-началник на щабните операции в Съюзническото въздушно командване в Рамщайн.

Освен над Черно море, подобни инциденти в понеделник е имало над Северно море, където самолети F-16 от военновъздушните сили на Норвегия са прихванали два руски самолета Ту-95, стратегически бомбардировач ракетоносец, известен като “мечка”.

Руските машини са продължили да летят на юг над Северно море и са вдигнали под тревога изтребители от въздушните сили на Обединеното кралство и Белгия. Малко по-късно норвежки F-16 е прихванал и два руски свръхзвукови стратегически бомбардировача Ту-160.

По същото време италиански екипаж е засякъл над Балтийско море морски патрулен самолет Ил-38, който е летял около и извън зоната над Калининград – руски анклав, разположен между Литва и Полша.

В рамките на тези 6 часа в понеделник командването на НАТО е вдигнало във въздуха изтребители от Норвегия, Обединеното кралство, България, Италия, Румъния, България и Турция, съобщи НАТО.

Руски военни самолети често летят с изключени транспондери, не подават летателен план и не контактуват с авиодиспечерите, а това създава потенциален риск за гражданските полети, обясни НАТО. Нито един от руските самолети не е навлязъл в съюзническото въздушно пространство и операциите по прихващане са извършени по стандартна процедура, обясни още Алиансът.

В последните години подобни случаи са все по-често явление. Увеличението започва след незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г. Само през 2019 г. НАТО съобщи за 290 случая, в които самолети са били вдигани по тревога, за да прихващат руски машини. Голяма част от тези инциденти са в района на Черно море.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!