fbpx

Директорите предлагат изпитите след 4-ти и 10-и клас да са без оценка

Блиц Новини

илюстрация Pixabay

Националните външни оценявания в 4-и и 10-ти клас да се проведат по предварително обявения график, но да не са задължителни. Да не се поставя оценка, а резултатите да са само ориентир за корекция на учебните програми. За това настоява Съюзът на работодателите в системата на народната просвета след продължителни консултации с училищни директори и преподаватели от цялата страна, пише „Марица“.

Позицията на браншовата организация е в двата дни между локдауна и пролетната ваканция – 1 и 2 април, учебните занятия отново да са в електронна среда и учениците да не се връщат в клас.

За дванайсетокласниците се настоява да се върнат към присъствена форма от 5 април, според графика си за учебното време.

От 12 април, когато свършва пролетната ваканция, да бъдат възстановени присъствено учебните занятия за детските градини, за начален курс в училище и за поне още три випуска на ротационен принцип, като бъде приложена редуване присъствено за по 5 учебни дни и след тях преминаване в електронна среда.

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета държи веднага след априлската ваканция да бъдат оповестени промените в изпитното съдържание за НВО в 7-и клас и ДЗИ в 12-и клас, като бъдат съобразени с продължителното провеждане на обучение в електронна среда.

Организацията няма да се противопостави на МОН, откъдето вече организират НВО в 4-ти и 10-и клас. Но смята за по-удачно явяването на тези тестове да е по желание и без оценка, а резултатите да са само база за промени в учебните програми.

Миналата година изпитите в 4-ти и 10-и клас бяха отменени заради пандемията, а от НВО в 7-и клас и от изпитните варианти за матурите отпаднаха темите, изучавани по време на онлайн занятията. Така системата на практика не засече до какво е довело обучението от разстояние по отношение на подготовката.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Призив за свалянето на Сашо Кадиев от екран

Кадри БТВ Заформя се кампания за отстраняването на Сашо Кадиев като капитан в „Аз обичам България“. Доста възмутени коментари се изсипват всеки път след предаването по негов адрес в социалните мрежи. Поведението на актьора дразни хората, които дори се заканват заради него да се откажат да гледат иначе прекрасното предаване. …

Блиц Новини
Бригадата направи едно дете щастливо

Кадри БТВ „Бригада нов дом“ отново донесе много радост в сърцата на измъчено от болест и проблеми семейство. Момчетата се постараха да дадат един уютен и удобен дом на три поколения дами, които заживяха под един покрив. Девет години Вики и нейната майка Гергана живеят в една стая и се …

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

error: Content is protected !!