fbpx

Лъчезар Томов: Случаите на коронавирус ще паднат с 30% през 10-дневното затваряне

Блиц Новини

кадър bTV

Ефект от десетдневното затваряне ще има, твърди преподавателят в Департамент „Информатика“ на Нов български университет Лъчезар Томов по БНР. Той прогнозира 30% спад на случаите, ако локдаунът се спазва. За 30 дни ще има поне двоен спад, може да спаднат и до 1 000 случая на ден, прогнозира математикът.

Според него вече се вижда ефектът от връщането на гимназистите у дома и е налице „обръщане в някаква степен на скоростта на разпространение“.

„Първата седмица се обръща скоростта, а вече нивото, за да спадне, трябва да мине още една седмица от една мярка“, поясни Томов.

Според Томов правителството „дава на хапки трудните неща“, за да бъдат възприети от обществото. Той изтъкна, че в България има подходящи условия да има по-либерални мерки, защото населението е доста разпръснато, има региони, в които няма никакъв трафик или трафикът между регионите е много слаб. Томов е оптимист, че до края на годината ваксинирането у нас ще се случи.

Ако до юни се ваксинират два милиона души у нас, в комбинация с поне два милиона, преминали през вируса, съчетано с лятото може да ни накара да забравим за епидемията до септември, подчерта математикът.

В момента 10 души заразяват средно 13, сочат неговите изчисления. Ако британският вариант е достатъчно разпространен и няма място за още ръст, ще започнем да виждаме бързо спад, изтъкна Лъчезар Томов. Той определи пътуванията към Занзибар като „голям риск за националната ни сигурност, даже за европейската“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Орлин Горанов пусна снимка от казармата: Същият съм си!

Снимки профили ФБ Орлин Горанов пусна снимка от времето, когато е отбивал военната си служба и предизвика голям интерес. На нея се оказа не само той, а и големия Иван Лечев, с който са били заедно. Изнамерих една снимка на батко ви Орлин, преди около 110 години по време на …

Блиц Новини
Великден за 60 000 българи в Гърция

Кадри БТВ Традиционно няколкото почивни и празнични дни българите пътуват към съседни дестинации. Най-предпочитана е Гърция пък и не е далеч, особено за хората в Западна и южна България. 58 000 българи празнуват Великден в Гърция. Това каза в предаването „Тази сутрин“ директорът на Института за анализи и оценки в …

Hell's kitchen
Много любов даде Хелс китчън на участниците

Кадри Нова ТВ и снимки социални мрежи В шоуто на шеф Виктор Ангелов много момичета не си тръгнаха с голямата награда, но намериха любовта покрай готвенето. Освен любовта между Митко и Симона, която се разви пред очите на цяла България, в кухнята на шеф Ангелов е пламната и друга любов …

error: Content is protected !!