fbpx

Прокуратурата: Шестима са обвинени в шпионаж в полза на Русия, предавали са тайни на България, НАТО и ЕС

Блиц Новини

кадър bTV

Бивш ръководил и преподавател във Военното разузнаване и съпругата му са в центъра на група, която е предавал класифицирана информация на България, НАТО и ЕС на Русия. Прокуратурата изнесе тези данни пред медиите, като не огласи името на обвинения в шпионаж. В представената част от доказателства по случая, бяха пуснати записи и видео, събрани със специални разузнавателни средства (СРС), той беше наречен Резидента.

Съпругата на Резидента предавала пари и информация в Руското посолство, тя е с руско и българско гражданство и се ползвала с доверие от руските дипломати.

В групата е имало още четири лица – ръководител по планирането и бюджета в Министерството на отбраната; специалист по хибридните атака във Военното разузнаване; негов колега, който е участвал в контингенти зад граница; бивш служител във Военното разузнаване, който в момента е на работа в Народното събрание.

Обвинения за престъпления са повдигнати и срещу шестимата. Главният прокурор Иван Гешев нарече определи случая като исторически, какъвто не е имало в най-новата ни история.

Той похвали дейността на ДАНС и на Военното разузнаване и заяви, че българите могат да спокойни и да са сигурни, че службите ни са на високо ниво. „Те възстановиха своя професионален капацитет, който пострада по време на т.нар. преход“, коментира Гешев.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител

Кадри БТВ Нашите деца са повод за гордост в различни области от математика, химия, биология и където и да се появят обират първите места и медалите. Не един и два примера имаме вече за младежи, отдадени на науката и доста напреднали в материята, въпреки младостта си. Макар да е само …

Блиц Новини
Блага след рехабилитацията, подарък от Бригадата: Състоянието ми се подобри

Кадри БТВ Семейството на Благовеста и Християна, които видяхме в последния епизод на „Бригада нов дом“ спокойно си живеят в обновеното жилище. Един от най-сериозните проблеми, пред които семейството беше изправено, беше течът от тавана, който влизаше в кухнята. Благодарение на бригадата, тези мои тревоги престанаха, вече няма никакви течове, …

Hell's kitchen
Симона мечтае да бъде криминалист, сладкар и инвеститор

Кадри Нова ТВ Въпреки първоначалното впечатление, което остави и у зрители и участници Симона успя да обърне мненията за себе си. За два месеца ти научи адски много. Научи почти всичко, което можех да ти дам. С тези думи я изпрати шеф Ангелов от Хелс китчън и всички са съгласни …

error: Content is protected !!