fbpx

Специалист: Преболедувалите коронавирус страдат от нарушен сън

Блиц Новини

Снимка pixabay

Доказано е, че вирусът засяга и мозъка и заразените страдат от безсъние, главоболие и тревожност. Това заяви на пресконференция в БТА Петър Чипев, пулмолог и специалист по медицина на съня. Той обясни, че безсънието е породено от страх заради оставане без работа, а при децата – и заради смените в учебната среда. Доказано е също, че коронавирус води и до бърнаут заради безсънието, пише news.bg.

„Две италиански проучвания показват, че коронавирусът е довел и до по-лоши сънища – кошмари. На фона на вируса хората сънуват повече и сънуват по-лошо“, обобщи Чипев.

1/3 от хората, минали през интензивни отделения, са получили и сънна апнея, доказва друго проучване, посочи специалистът и добави, че неслучайно напоследък на пациенти се изписва хормонът на съня „мелатонин“.
Проучване пък показва каква е връзката между съня и ваксинацията срещу коронавирус – хората, които спят повече, имат повече антитела, стана ясно на пресконференцията. Така, например, всеки час сън повече води до повече образувани антитела.

От своя страна д-р Филип Алексиев – специалист по медицина на съня, специализирал сомнология в Берн, Швейцария, добави, че около 25% от анкетирани пациенти обясняват, че имат промени в качеството на съня, а голяма част имат безсъние.

Проучванията са направени със съдействието на фондация Inspiro и на Българска асоциация по когнитивно-поведенческа психотерапия и бяха представени по повод 17 март, петък – Ден на съня.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!