fbpx

Причини, поради които могат да се появят съсиреци

Блиц Новини

Снимка pixabay

Напоследък все по-често се дискутира темата за поява на съсиреци, особено след съобщения за хора, развиващи мозъчна венозна тромбоза – кръвен съсирек в мозъка – след получаване на ваксината Oxford / AstraZeneca. От AstraZeneca казаха, че понастоящем няма доказателства, че съсиреците са свързани с ваксината, а броят на хората с такова състояние след поставяне на ваксината не е по-голям от този, който би се случил в обичайна ситуация, пише Дневник.

Съсирването, известно още като коагулационна система, е изключително важна функция в човешкото тяло. Съсирването помага да се предотврати прекомерна загуба на кръв както вътре, така и извън тялото, когато кожата, вътрешните органи или съдовете ни са понесли някаква щета.

Макар че това може да е нормален и съществен процес, ако съсирекът се измести от мястото, където се е образувал, той може да стане опасен – особено ако попадне в орган или в артерия, която е твърде тясна, за да може да премине. Това обикновено е известно като емболия. Тя може да блокира артериалния кръвен поток, който е от съществено значение за жизненоважни органи, и може да доведе до белодробна емболия (кръвен съсирек в белите дробове), исхемичен инсулт (съсирек в мозъка) или инфаркт. Те също могат да блокират вените – като дълбоката венозна тромбоза на краката – известна като тромб.

Много неща могат да увеличат шанса на човек да развие кръвен съсирек. Ето пет:

1. Затлъстяване

Хората със затлъстяване са повече от два пъти по-склонни да развият тромб (кръвен съсирек в крака) в сравнение с хора с нормално тегло. Това е така, защото затлъстяването причинява хронично възпаление и намалена фибринолиза (способност за разграждане на съсиреци).

Хроничното възпаление се случва и в резултат на по-ниско ниво на азотен оксид в организма. Азотният оксид е молекула, която защитава специализирания ендотел (лигавицата на кръвоносните съдове) и предотвратява залепването на клетките върху ендотелната повърхност. Дори в ранна възраст хората със затлъстяване имат значително по-ниски нива на азотен оксид. Именно това намалено количество азотен оксид при затлъстели хора увеличава увреждането на лигавицата на кръвоносните съдове и, от своя страна, увеличавайки риска от образуване на съсиреци.

Цялата статия четете ТУК

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Орлин Горанов пусна снимка от казармата: Същият съм си!

Снимки профили ФБ Орлин Горанов пусна снимка от времето, когато е отбивал военната си служба и предизвика голям интерес. На нея се оказа не само той, а и големия Иван Лечев, с който са били заедно. Изнамерих една снимка на батко ви Орлин, преди около 110 години по време на …

Блиц Новини
Великден за 60 000 българи в Гърция

Кадри БТВ Традиционно няколкото почивни и празнични дни българите пътуват към съседни дестинации. Най-предпочитана е Гърция пък и не е далеч, особено за хората в Западна и южна България. 58 000 българи празнуват Великден в Гърция. Това каза в предаването „Тази сутрин“ директорът на Института за анализи и оценки в …

Hell's kitchen
Много любов даде Хелс китчън на участниците

Кадри Нова ТВ и снимки социални мрежи В шоуто на шеф Виктор Ангелов много момичета не си тръгнаха с голямата награда, но намериха любовта покрай готвенето. Освен любовта между Митко и Симона, която се разви пред очите на цяла България, в кухнята на шеф Ангелов е пламната и друга любов …

error: Content is protected !!