fbpx

Следващите седмици смъртността ще скочи с до 4 пъти, прогнозира математикът Петър Велков

Блиц Новини

кьдър: Нова телевизия

Следващите седмици смъртността ще скочи с до 4 пъти, това прогнозира математикът Петър Велков в студиото на  Нова телевизия. Той базира изчисленията са на това, че в рамките на месец и половина хоспитализираните вероятно ще достигнат 9 хиляди души. „Рекордът до този момент беше едва 7200 от 13 декември миналата година. Това се случи две седмици след решението за локдаун“, припомни Велков.

Използваните от него модели показват, че през април месец смъртните случаи ще недхвърлят 16 000.

Броят на хоспитализираните у нас също буди притеснение. Те са вече 6 хиляди. „Хората стигат до интензивните легла около 3 пъти по-бързо през последните 17 дни, а леталитетът също расте”, добавя математикът.

„При този вариант на вируса шансът за хоспитализация е с 60% по-висок. Всички данни показват, че пораженията върху икономиките биха били по-големи ако не се вземат навременни медицински мерки”, заяви Петър Велков.

„Основният капитал на икономиката са хората.Проучванията показват, че около 10% от заболелите имат дългосрочни последствия от заразата”, добавя специалистът.

Според него трябва да се вземат мерките, които бяха приложени през ноември месец. „Тук можем да стигнем и до цифри, които виждаме в Чехия. В рамките до края на месеца ще стигнем сериозни нива на заболеваемост. Ако мерките не се вземат скоро, неминуемо ще се стигне до затварянето на държавата. Въпросът е да го направим сега, за да можем после да отворим с по-малки щети”.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!