fbpx

Храните у нас стигнаха рекордни цени за последните 5 години

Блиц Новини

илюстрация Pixabay

Храните у нас са  най-скъпи за последните 5 години, кеато цените на повечето продуктите са се вдигнали рекордно в пандемията, предаде Нова телевизия, като цитира данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Към началото на март най-много са се вдигнали цените на едро при олиото, ориза, захарта, сиренето, каймата и свинското. Средните цени на повечето от тях са рекордни за последните 5 години. При плодовете и зеленчуците и най-сериозно е поскъпването при краставиците, зелето и портокалите.

Точно година след старта на пандемията, и търговци, и клиенти виждат ефекта от кризата с COVID-19 върху цените по щандовете. Всяка стотинка отгоре заради по-скъпите разходи за транспорт и доставка, през последните месеци по джоба усеща и Елисавета Илинцова.

Само за година почти всички продукти, които тя слага в количката, поскъпват, потвърждават и данните на Комисията, която следи пазара на едро. Най-сериозен към началото на март е ръстът по борсите при олиото, колбасите, каймата, оризът и пилешкото.

„В момента имаме по-свито търсене. Пандемията оказа негативно влияние върху търсенето на храни. Така се стига до това, че се потребява, точно колкото е нужно. Излишното потребление на храни – не съществува към момента”, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„Като цяло при групата на плодовете и зеленчуците към момента имаме по-ниски ценови равнища спрямо миналата година, но при храните имаме изменения – средно със 7-8 %, които са малки вариации – по-скоро са свързани с промишлени разходи, не са свързани толкова с друга пазарна реализация”, каза той.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Митко закъса в „Стани богат“ и привика на помощ любимата

Снимка бТВ Димитър Димов продължи по блестящ начин играта си в „Стани богат“ тази вечер, а и неговата любима също имаше заслуга да си тръгне с добра сума. Димов, който се занимава с внедряване на системи за управление на човешки ресурси и обяснения, заключи сумата 2000 лева, а за нея …

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

error: Content is protected !!