илюстрация Pixabay
Месото в Германия е изключително евтино. Причината: ниските стандарти при отглеждането на животните и лошите условия на труд. Преди 70 години килограм свинско е струвал 1,6% от нетния месечен доход. Днес – едва 0,22%, предава „Дойче веле“.
„Така е правилно, вкусът трябва да е такъв. Рецептата е от дядо ми“, казва гордо месарят Кристоф Шнайдер пред медията. Той току-що е приготвил специален вид кървавица, типична за региона около Фулда, в провинция Хесен. Шнайдер, чийто род традиционно се занимава с месарство и колбасарство от 1320-а година, все още произвежда колбасите сам. „Хубавото е, че за разлика от промишлеността, ние произвеждаме само това, което ни е нужно“, казва той.
Но местният месар отдавна не е основният доставчик в района. Причината: евтините меса в супермаркетите надделяват. Именно цената влияе на поведението на потребителите.
„Месото отдавна е загубило стойността си“, казва специалистката по селскостопанска продукция Кристиане Кемниц от фондация „Хайнрих Бьол“. Тази фондация, близка до Зелената партия, ежегодно издава т.нар. „Атлас на месото“. И отправя призива да не се продава евтино месо, тъй като именно това привлича клиентите, както подчертава Кемниц.
Веригата LIDL например продава в Германия по 400 тона кайма седмично. А когато цените бъдат намалени допълнително, се стига до 612 тона.
Началото на масовата продукция на месо води началото си от 1960-те години. Тогава производството на месо на поточната лента направо предизвикваше гордост. През 1966 година един репортер коментира масовите кланета по следния начин: „На потребителя могат да бъдат предложени по-ниски пазарни цени единствено чрез автоматизираната преработка на месото“. Това е казано преди повече от 50 години – но остава в сила и до днес. Ежедневно в Германия се колят над два милиона животни.
И докато през 1950 година в Германия един килограм свинско месо струва 1,6% от нетния месечен доход, през 1975 година – само 0,56%. А през 2020 година килограм свинско е излизал само 0,22 процента от нетния месечен доход. „Месото е толкова евтино, защото производството му е евтино. Имам предвид ниските екологични стандарти, ниските стандарти при отглеждането на животните и ниското заплащане на служителите“, посочва Кристиане Кемниц.
Днес големите концерни задават тона в месопреработването. Основните три в Германия са „Тьонис“, „Фион Фуд“ и „Вестфлайш“ (Tönnies, Vion Food, Westfleisch), като и трите редовно са обект на критики в медиите, при това от години.