fbpx

Д-р Бацелова: Провалихме се. Моделът ни беше добър, само че българска работа ни е спазването

Блиц Новини

снимка: Фейсбук/Д-р Христиана Бацелова

„Моделът ни беше много добър, само че българска работа ни е спазването на съответния модел. Допуснахме много грешки – подценихме ситуацията, не спазвахме мерките, не носехме маски, преценихме, че е по-добре да отидем в Занзибар на почивка, за да донесем възможни други генетични линии на SARS-Cov-2“. Това коментира пред БНР епидемиологът д-р Христиана Бацелова, преподавател в Медицинския университет в Пловдив.

Провалихме се в т.нар. социален фактор – имаме мерки, които на теория са чудесни, но обществото отказва да ги спазва, смята тя. Специалистката беше категорична, че след  натиск от обществото, бизнесът е надделял над здравето.

„Това, че заведенията са отворени, не означава, че там е безопасно“, коментира д-р Христиана Бацелова, според която спирането на плановите операции и на свижданията в болниците на този етап е логично.

Доста бързо започват да се повишават случаите на новозаразените, хоспитализираните, на нуждаещите се от интензивна грижа, както и на смъртните случаи, допълни д-р Бацелова. По думите ѝ сме разпуснали някои от мерките точно в този момент на ръст на вируса.

Д-р Бацелова е част от екипа на горещия телефон на Националната пациентска организация за Covid-19. Като фрапантни случаи на запитвания, с които се е сблъскала, тя посочи такива на кърмещи жени, на които е било предлагано да подписват информирано съгласие, че ще спрат да кърмят след поставяне на ваксината, на възрастни лица над 65 години, обикалящи ваксинационни центрове и връщани, защото ваксината там е на „Астра Зенека“, или на подрастващи с диабет под 18 години, на които е отказвано да се постави ваксина.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

БГ звезди
БТВ прекали с Мария Силвестър, не могат да ѝ вземат думата

кадри bTV Водещата на „Бригада Нов дом” Мария Силвестър буквално превзема ефира на bTV тази седмица. Нейното присъствие започна с едно от най-обсъжданите предавания в родния ефир, продължава през участието ѝ в сериала „Алфа”. На всичко отгоре зрителите ще я виждат всеки ден като седмичен коментатор в „Преди обед”. Още …

Блиц Новини
Най-харесваната двойка напусна „Един за друг“

Кадри Нова ТВ Една от най-харесваните двойки от романтичното риалити „Един за друг“ напусна предаването на крачка от финала. Дилян и Петя се изправиха на елиминации срещу Сияна и Светослав и решаващият глас за това дойде от хората, които те смятаха за свои най-добри приятели Галена и Петър. Петя повече …

Блиц Новини
Доктор Ненков: Трябва отношение на лекар към пациент

Кадри Нова ТВ Вече всички са свикнали където и да се появи д-р Мирослав Ненков да има забавни истории, вицове и много смях. Драмата с личният му лекар Атанас Пелтеков имат такива в излишък и разказаха някои от тях пред Лора Крумова. Идва пациент за консултация. Става въпрос за дама, …

error: Content is protected !!