fbpx

Д-р Ботев: Около септември ще успеем да контролираме заболяването от коронавирус

Блиц Новини

Кадър видео БНТ

Дотогава ще се постигне някакъв групов имунен отговор. Това ще се случи благодарение на ваксините.

Това прогнозира известният хематолог и консултант на Националната пациентска организация д-р Чавдар Ботев по БНТ.

Според него, все пак трябва да имаме едно наум за ваксините, защото са направени за година, не за десет, но „такава е епидемиологичната обстановка“.

По думите му, на този етап може да се твърди, че 40% от хората по принцип не боледуват от коронавирус и това е големият резерв.

„Ако живеете с човек и той е заразен, и сте в много близък контакт, този процент е 40. Също лекари, които са на първа линия в различни държави и в големи групи, този процент се запазва. Това говори, че най-вероятно сме прекарали някакви коронавируси или други вируси и създаваме някакъв кръстосан имунитет“, допълни хематологът.

По думите му преболедувалите са много на брой. Скритите са тези, които не са се обявили и според д-р Ботев в България може би бройката е два пъти по-голяма от тези, които са реално преболедували.

Хематологът каза още, че ще се създаде група, където ситуацията ще бъде по-добре – в страните, които могат да си позволят ваксините, а в другите държави ваксинацията ще приключи или през 2022 или през 2023 г.

„Много от собствениците на фирми и учени твърдят, че има два варианта: единият е да се ваксинираме всяка година, а от „Новавакс“ твърдят, че може да се наложи да се ваксинираме и на шест месеца. Моята препоръка е, ако си правим такива ваксини, всяка следваща трябва да бъде от друг тип, т.е., да не повтаряме един и същи тип“, посъветва той.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Огромен успех за Георги Христов в зала 1 на НДК

Кадри ФБ Очаквано концертът на великия Георги Христов предизвика огромен интерес. Залата е препълнена, няма свободни места. Изключителна емоция подари изпълнителя на феновете си, както обеща. Освен обичаните и познати хитове, изпълни и най-новите си песни, включени в последния албум. С много чувство за хумор и самоирония забавлява публиката, нарича …

Блиц Новини
Добра новина за вечните длъжници, но не съвсем

Доста време отне на депутатите да пуснат в действие закона за личния фалит, но това е на път да се осъществи. Правната комисия към парламента прие отпадането на „вечния длъжник“. По този начин се приема десетгодишна давност на задълженията на физическите лица. Давността няма да се прилага в точно определени …

Блиц Новини
Геро се стопи, показа елегантна фигура

Кадри Нова ТВ Драстична промяна се забелязва във външния вид на актьора и партньор на Димитър Рачков – Герасим Георгиев Геро. От известно време прави впечатление, че фигурата му се смалява и вече не е това мощно присъствие на сцената в сравнение с предишния сезон. На снощният лайв си свали …

error: Content is protected !!