fbpx

Преподавател в Оксфорд: Трябва да се мисли за обратно въвеждане на мерки

Блиц Новини

Кадър видео Нова ТВ

Той е на мнение, че правителството трябва да мисли за засегнатите от мерките и трябва да има ясно съзнание кое е приоритет и кое е най-важно за обществото. Епидемиологът подчерта, че е твърде рано да се търси вината в отварянето на ресторантите, но според него то неминуемо ще окаже резултат.

„Виждаме постоянно нарастване на заразените. Безспорно британският щам е една от причините за това, но и връщането на учениците е довело до нарастване. Към момента виждаме стръмно покачване. Според мен трябва да се мисли за обратно въвеждане на мерки, преди да е станало твърде късно“, заяви в ефира на „Здравей, България“ д-р Петър Марков – епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

 

„Вече шеста седмица среднодневният брой на инфекциите върви нагоре, броят на хоспитализациите нараства повече от 3 седмици, расте и броят на смъртните случаи. Това е много устойчива тенденция. През последните две седмици среднодневният брой на инфекциите нараства експоненциално отколкото през предишните седмици“, каза още д-р Марков.

Според опита от отминалото лято, който експертите имат, д-р Марков не очаква затоплянето да повлияе на броя на новозаразените с коронавирус. Той е на мнение, че какво ще се случи, зависи от мерките, които ще се вземат.

„Аз не виждам много мерки, които да са в сила – сега отвориха заведенията, малките ученици отдавна са на училище, сега се връщат и по-големите. Налагането на локални мерки е разумно, когато държавата е по-голяма. България не е чак толкова голяма“, каза още епидемиологът.

Много въпроси стоят без отговори, но и много откриват такива, смята д-р Марков. Като такъв определя липсата на ясно и конкретно лечение на коронавируса. Относно новините за нигерийки вариант на коронавируса, епидемиологът обясни, че той наподобява южноафриканския. Относно ваксините, той обясни, че те действат срещу различните щамове, но с по-слаб ефект при някои.

„РНК вирусите са майстори на мутациите. Въпросът е кои от тях истински са повод за загриженост. За България основна функция за влияние е това, къде е възникнал щамът. Точно поради тази причина британският щам е такъв голям проблем. Той е в България отдавна. Другият фактор е колко лесно се предава щамът. За британския стана ясно, че се предава лесно „, обясни д-р Марков.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

БГ звезди
БТВ прекали с Мария Силвестър, не могат да ѝ вземат думата

кадри bTV Водещата на „Бригада Нов дом” Мария Силвестър буквално превзема ефира на bTV тази седмица. Нейното присъствие започна с едно от най-обсъжданите предавания в родния ефир, продължава през участието ѝ в сериала „Алфа”. На всичко отгоре зрителите ще я виждат всеки ден като седмичен коментатор в „Преди обед”. Още …

Блиц Новини
Най-харесваната двойка напусна „Един за друг“

Кадри Нова ТВ Една от най-харесваните двойки от романтичното риалити „Един за друг“ напусна предаването на крачка от финала. Дилян и Петя се изправиха на елиминации срещу Сияна и Светослав и решаващият глас за това дойде от хората, които те смятаха за свои най-добри приятели Галена и Петър. Петя повече …

error: Content is protected !!