fbpx

Цените на храните се вдигнаха по време на пандемията

Блиц Новини

Снимка pixabay

Като причина експертите посочват влиянието на COVID-19 пандемията, свързаните с нея временни ограничения за износ, логистични трудности и повишено търсене на определени хранителни стоки.

Цените на храните у нас са били най-високите за последните пет години, показва годишен анализ за 2020 г. на Държавната комисия за стокови борси и тържища, съобщава „Труд„.

Захар, брашно, олио, ориз и варива са поскъпнали за година, като средните цени на повечето от тях са рекордни за периода 2015 г. -2020 г. При олиото увеличението е с 14,4% спрямо 2019 г., като само за периода септември – декември 2020 г. цената му се е вдигнала с 25%.

Най-скъпо сме купували и брашно и ориз през 2020 г. спрямо последните пет години. Килограм брашно се е продавал на едро с 10,5% отгоре спрямо 2019 г., а оризът – с 15,3 на сто.

Подобна тенденция има и при млечните продукти. В началото на миналата година килограм краве сирене се е търгувал на борсите по 6,24 лева, а в края на годината вече струва близо 7,10 лева и това е най-високата стойност за последните години.

Само спрямо 2019 г. цената му се е повишила с 14 на сто. Рекордно скъпо сме купували и кашкавал. От 10,49 лв./кг на едро в началото на 2020 г. в края й той вече се продава по борсите за над 11 лева за кг.

За последните шест години цената на свинското също е най-висока, а само за година то е поскъпнало с 11 на сто. Ръстът при кренвиршите и каймата е с 19 – 20 на сто. Увеличението на трайните салами е с 11 на сто, а при пилето и пилешките разфасовки – с едва 1-4%. При рибите най-голямо е повишението при скумрията – със 7 на сто.

Въпреки че зеленчуците са по-евтини спрямо година по-рано, цените им са били на по-високи нива в сравнение с периода 2015-2018 г. Плодовете обаче са били рекордно скъпи за последните 5 години.

Вносната стока преобладава, като цената ѝ е по-ниска от тази на родната, обясняват експертите на комисията. 86% от доматите през зимните месеци са внос, а през летните – половината. Български са само 24% от краставиците през зимата, но през лятото делът им стига 83%.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!