fbpx

Захариева: Светът говори за българския модел за управление на кризата

Блиц Новини

Кадър видео БНТ

Ние сме в поредна криза, ние сме управлявали в три кризи и показваме, че можем да се справяме перфектно в кризи – не само да ги овладяваме, но и да надграждаме над тях, т.е. да излизаме по-силни в кризите. Това заяви в предаването „Денят започва“ по БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Със сигурност сме доста по-добре подготвени и вече говорим за възстановяване и светът говори за българския модел за управление на кризата. Балансът, който българското правителство намира между това да има мерки – да опазва живота на хората, но също така да запази работните места и икономиката“.

„В момента можем да се ваксинираме, има много ясен протокол за лечение в различни препарати. ЕС и европейските лидери успяха да се разберат за бюджета и за ясния план за възстановяване. България беше една от първите страни, която предостави плана за възстановяване, за оценка на ЕК“, каза Захариева.

По думите ѝ кризата е показала, че няма държава в света, която сама да може да преодолее тази пандемия. „Безпрецедентни възможности се откриват пред държавите, това да модернизираме нашите икономики, да подпомогнем малките и средни предприятия“, каза вицепремиерът.

Подготовката за изборите в чужбина е започнала отдавна заради мерките и ограниченията около пандемията. За тези избори ще бъдат открити повече секции в други държави отколкото досега, заяви външният министър Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева заяви, че е благодарна, че отново и е гласувано доверие и оглавява листата на ГЕРБ в Пазарджик. Тя каза, че в листите ще има много познати, но и нови листа.

„Листата в Пазарджик е доста балансирана, това е една от големите области по територия – имаме 12 общини, т.е. търсили сме и регионалния баланс, да има представител на общините в листата. Имам е и сравнително добър баланс между мъже и жени – 8 са дамите, 10 са мъжете – имаме юристи, имаме икономисти, имаме спортисти“, каза Захариева.

По думите ѝ ГЕРБ винаги са обещавали реалистични неща, които могат да изпълнени в един мандат. „При отчетите се вижда, че не само сме изпълнили, а и някои неща сме преизпълнили“, подчерта Захариева.

„Знаете, че топ приоритетът беше образованието, виждате резултатите в образованието, оценките на обществото за това, което направихме в образованието. Ние искаме да се надграждаме, да подобряваме там, където имаме какво още да подобрим“, каза Екатерина Захариева.

 

„ЕС вече говори за обща здравна политика или политики в тази сфера. Приетият план за възстановяване открива безпрецедентни възможности пред държавите-членки, за да модернизират своята икономика. За нас това ще доведе до ръст на годишна база 3,5-3,8%“, посочи външният министър.

По отношение на Република Северна Македония Екатерина Захариева припомни, че България има последователна политика, която е одобрена от парламента на страната и всички политически партии още през 2019 г.

Според нея причината за липса на напредък от страна на Скопие по пътя за ЕС се корени в неизпълнението на Договора от 2017 г. След приемането на Република Северна Македония в НАТО през 2019 г. Скопие бави неговото изпълнение.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!