fbpx

10 години при един работодател, дават право на шест заплати при пенсиониране

Блиц Новини

Снимка вихрогон.бг

Влезлите в сила нови поправки в Кодекса на труда регламентират по нов начин изплащането на заплати при пенсиониране. Шест заплати вече ще бъдат изплащани при 10 години стаж от последните 20 години при един и същи работодател, като отпадна изискването този стаж да е непрекъснат, пише БНР.

Преди промяната в Кодекса на труда право на шестте заплати при пенсиониране имаха само тези работници с непрекъснат 10-годишен стаж при един и същ работодател. Сега нормата е в полза на работещите, обясни Дина Христова, експерт в Главната инспекция по труда:

„Ако по някаква причина им се е наложило те да непрекъснат трудовия си договор при този работодател, ако в последните 20 години те са придобили 10 години трудов стаж при него, отново ще имат право да получат шестте заплати“.

Така, ако работник е бил безработен, но се върне при стария си работодател, той няма да е ощетен и е необходимо да е натрупал десетте години без значение, че не са последователни.

Промяната важи и за работа при няколко работодатели от една и съща група предприятия – най-типичният пример са холдингите, където предприятията са свързани:

„Дори те да бъдат прехвърлени да работят в друго предприятие от групата, при друг работодател, на тях отново им се полагат шестте заплати, когато те са придобили право на пенсия“, каза Дина Христова.

Тя припомни и друга разпоредба на Кодекса на труда, която не е променена, но е важна – шестте заплати се изплащат, независимо на какво основание се прекратяват договора при пенсионирането:

„Дори когато работникът е уволнен дисциплинарно. Важното е да е придобито правото на пенсия“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Призив за свалянето на Сашо Кадиев от екран

Кадри БТВ Заформя се кампания за отстраняването на Сашо Кадиев като капитан в „Аз обичам България“. Доста възмутени коментари се изсипват всеки път след предаването по негов адрес в социалните мрежи. Поведението на актьора дразни хората, които дори се заканват заради него да се откажат да гледат иначе прекрасното предаване. …

Блиц Новини
Бригадата направи едно дете щастливо

Кадри БТВ „Бригада нов дом“ отново донесе много радост в сърцата на измъчено от болест и проблеми семейство. Момчетата се постараха да дадат един уютен и удобен дом на три поколения дами, които заживяха под един покрив. Девет години Вики и нейната майка Гергана живеят в една стая и се …

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

error: Content is protected !!