fbpx

Синоптиците: Температурите се вдигат чак в края на февруари

Блиц Новини

Снимка pixabay

Синоптиците прогнозират много студен уикенд. В цялата страна е в сила предупреждение от първа степен за много ниски температури, като в почти цялата страна и максималните ще останат под нулата. Минималните температури ще са между минус 9° и минус 4°, в София – минус 10°.

Максималните – от минус 4° до +1°. Облачността ще продължи да се увеличава и по-късно след обяд в Югозападна България ще завали сняг. Северозападният вятър ще отслабне, само в Дунавската равнина и в Източна България ще остане до умерен.

Студено и ветровито ще се задържи времето в планините. Ще духа умерен северозападен вятър, който в повечето райони постепенно ще отслабва. Но по най-високите и открити части ще остане силен с посока запад. Температурите по най-високите върхове ще паднат до минус 14°

В планинските курорти – от минус 10° на Алеко, минус 7-8° в Боровец и Пампорово до минус 4° в Банско. Облачността ще е значителна и на много места ще превалява сняг. Опасността от лавини извън ски зоните в курортите остава много висока, съобщи БНТ.

През нощта срещу неделя и в неделя снеговалежите ще обхванат по-голямата част от страната, ще се натрупва и снежна покривка. Вятърът отново ще се усили и застудяването ще продължи. По високите части на планините ще бъде много студено и там са възможни измръзвания. През нощта срещу понеделник валежите ще спират и в понеделник ще е предимно слънчево. Сутрешните температури ще са още по-ниски, особено в югозападната част от страната, до около минус 15°. И през следващите дни, дори максималните стойности в повечето райони ще останат отрицателни.

Валежи се очакват към 14-15-и, 18-и и към 20-и. Отново ще има и дъжд, и сняг, но без трайна снежна покривка.

Студеният атмосферен фронт ще се задържи над страната. Снеговалежите ще продължат след 12 февруари. Ще духат и силни ветрове, които ще създават усещането за по-ниски температури, отколкото са в действителност.
През последното десетдневие ще се задържи динамично и променливо, с температури отново по-високи от обичайните. Вероятност за валежи има в началото на периода и към края на месеца.

Засилване на динамиката на атмосферните процеси. След 21 февруари ще се наблюдава леко покачване на температурите. На места те ще достига до 5-6 градуса през деня, в южните полета можем да очакваме затопляне до 10-12 градуса.

Може да има превалявания от дъжд в южната част, което ще предизвика допълнително усложняване на пътната обстановка, защото ще има заледявания.

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е от 0° до 2°, в Южна България и по Черноморието – между 2° и 5°, а в планините – между минус 8° и минус 3°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 13° и минус 8°, а най-високите – между 17° и 22°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 30 и 50 mm, в планините – между 40 и 70 mm, за Рило-Родопския масив и Странджа от 60 до 100 mm. По-голяма е вероятността наднормени да са валежите в Източна България, особено в югоизточните райони.

 

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!