fbpx

Първанов: Тези, които искат да надвият Борисов на юруш, просто го подценяват

Блиц Новини

кадър: БНТ 1

Георги Първанов, президентът на България в периода 2002 – 2012 г., е скептик за възможността да се сформира голяма коалиция за управление на държавата след парламентарните избори април месец. За такава възможна коалиция – между ГЕРБ и БСП – за преодоляване на кризата Първанов бил намекнал още през 2008 година, но сега, през 2021 г., той не я вижда като възможна най-вече заради изключително дълбокото противопоставяне в самото общество. Иначе нито една от политическите партии не е припознавала такава коалиция като желана, но това е било възможен изход, пише news.bg.

,,Нормално е в предизборна обстановка да се говори по-малко за коалиции. Това се прави след като са ясни изборните резултати. Но е факт, че има прекалено тежка нетърпимост в българската политика. Така беше и през 2005 г., когато формирахме тройната коалиция“, отбеляза бившият президент.

Тези, които искат да надвият Борисов на юруш, просто го подценяват, каза Първанов за опонентите на премиера.

В студиото на БНТ Георги Първанов коментира и едно широко обединение в ляво като трудно осъществимо днес по примера от първите години на прехода. Въпреки това според него това би дало отново шанс на левите партии да управляват страната. Първанов потвърди позицията си, макар и в чисто човешки и личен план, срещу номинацията на доцент Атанас Мангъров в листите на АБВ за предстоящия парламент. Решението било обаче на ръководството на партията – т.е. на лидера й Румен Петков. Първанов смята, че епидемията у нас не трябва да се политизира, а кризата да бъде оставена на управлението на специалистите. Не мога да приема изказвания на Мангъров като за сухите съчки и възрастните хора да го оставим да изгорят, заяви Първанов, който е привърженик на по-твърдите мерки срещу разпространението на коронавирусната инфекция.

Георги Първанов не спести и критиката си спрямо настоящия президент Румен Радев, който не е постигнал образа на обединител на нацията – да олицетворява единството на нацията, както е записано в Конституцията. По думите на Първанов, Румен Радев най-вероятно ще остане ярка опозиция на правителството, какъвто е бил в последните четири години.

„Надявам се на компромиси в името на националния интерес на държавата, а президентът трябва да бъде посредник – и социален, и политически“, посочи Първанов и даде пример голямата учителска стачка, 2007 г., когато в президентството са се събрали представители на правителството, парламента и синдикатите и бе намерена правилната формула. С други думи, президентът трябва да има споделена отговорност, коментира Първанов.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!