fbpx

Шерпа: Причината за смъртта на Атанас Скатов не са въжетата

Блиц Новини

Снимка профил ФБ

Трагичният инцидент наподобява падането на испанския алпинист Серхи Миньоте. Той загина при слизане от лагер 3 към базовия лагер след падане в пукнатина. Той е на 46 години и беше член на експедицията, както и приятел на Атанас Скатов. 42-годишният Скатов имаше зад гърба си 10 осемхилядника и стана първият българин, изкачил континенталните първенци. Скатов опита нощна атака на втория по височина връх на планетата, който се смята за най-труден за изкачване, особено през зимния сезон.

В търсенето на българина се включиха шерпи и военен хеликоптер. Според специализирани сайтове лошото време през последните дни е повредило част от въжетата, които се използват от алпинистите, а, освен това, има и много стари и опасни трасета, които могат да ги заблудят по пътя. Тени Шерпа, който координира спасителната акция, обаче посочи, че въжето е било здраво.

„Втората жертва тази зима на K2. Преди няколко седмици Серги Миньоте, сега Атанас Скатов, след падане от голяма височина при връщане от лагер 3 (7300 м.)“, написа в Туитър полякът Михал Родак.

Алпинисти от цял свят вече изказват съболезнования в социалните мрежи. Причината за инцидента не е във въжетата, те са били абсолютно здрави, заявиха пред БНР от непалската агенция по повод информациите, че инцидентът е станал заради скъсване на въже. Предполага се, че Скатов се е изпуснал и затова е паднал.

Атанас Скатов е паднал, докато се е опитвал да смени системата си за безопасност от едно въже на друго. Въжетата били нови и не са се късали. Това написа в Twitter Дава Шерпа от експедицията в Пакистан, предаде Дневник.

„Около 10:30 ч. в петък Атанас падна близо до японския лагер С3. Той се катереше със своя шерпа и измина няколко метра напред, за да може шерпата да го вижда добре. Докато сменяше системата си за безопасност от едното въже на другото, изглежда е възникнал проблем и Атанас е паднал. Отбелязваме, че въжетата бяха нови и не са били повредени или скъсани. Тялото му беше намерено от армейски хеликоптер на около 5500 м височина към 15:00 ч. местно време. Атанас беше много високо ценен член на експедицията. Дълбоки съболезнования за семейството и приятелите му! Днес загубихме страхотен приятел от планината“, обяснява Дава Шерпа.

Последно Скатов се намирал на 7400 метра височина. При падането GPS тракерът му отхвърчал на 8 метра вляво. Тялото му е било открито два километра по-надолу, съобщиха от екипа на експедицията за изкачването на връх К2, част от която бе и българинът.

Тленните му останки са транспортирани с хеликоптер на пакистанската армия до близкото летище Скарду.

„Въжето не се е късало… По него са преминали и други катерачи, даже и в момента го правят. Същото въже е. Те трябва да откачат и разкачат предпазителите… Може би е паднал, докато е правил това. Сигурно е бил много уморен“, каза пред Нова тв Танешар Гурагай, мениджър на компанията Seven Summit Treks.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2021/02/05/ot-umora-skatov-padnal-dokato-smenial-ot-edno-vyje-kym-drugo.479112

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Добра новина за вечните длъжници, но не съвсем

Доста време отне на депутатите да пуснат в действие закона за личния фалит, но това е на път да се осъществи. Правната комисия към парламента прие отпадането на „вечния длъжник“. По този начин се приема десетгодишна давност на задълженията на физическите лица. Давността няма да се прилага в точно определени …

Блиц Новини
Геро се стопи, показа елегантна фигура

Кадри Нова ТВ Драстична промяна се забелязва във външния вид на актьора и партньор на Димитър Рачков – Герасим Георгиев Геро. От известно време прави впечатление, че фигурата му се смалява и вече не е това мощно присъствие на сцената в сравнение с предишния сезон. На снощният лайв си свали …

Блиц Новини
Рачков и Маринов се захапаха като за последно в Капките

Кадри Нова ТВ Любимото на мнозина зрители шоу „Като две капки вода“ е към финала си. Снощи проследихме полуфиналите в това телевизионно състезание или конкурс, както се изказа Веско Маринов. Победител във вечерта стана Панайот Панайотов в образа на Мик Джагър, като се раздаде на сцената. Оказа се, че на …

error: Content is protected !!