fbpx

Британският щам на COVID-19 е мутирал отново

Блиц Новини

Снимка pixabay
Все още не е напълно ясно дали тази мутация успява да избегне напълно ваксините. Ранни проучвания сочат, че Е484К може да игнорира антителата от предишни заболявания.

Учени от Великобритания обявиха, че местният и по-заразен щам на коронавируса е мутирал отново. Новините са притеснителни, тъй като настоящата мутация наподобява тази на южноафриканския и бразилския варианти, които успяват да устоят на някои ваксини и да намалят тяхната ефективност, съобщава Би Би Си, цитирани от новини.бг.
При лабораторно изследване на проби е открита мутация с име Е484К. Тази промяна може и да повлияе върху ефекта на ваксините, макар настоящите позволени за ползване на територията на Острова да се смята, че ще се справят и с нея.

Учените са категорични, че тази промяна не фигурира във всички случаи на британския вариант, като до момента са намерени едва няколко случая с Е484К. Здравните експерти посочват, че не е нещо необичайно настоящите вируси да продължат да мутират по начин, който да им позволи по-бързо разпространение.

В същото време проучвания на ваксината на „Модерна“ показват, че тя е ефективна и за тази мутация, макар да е по-малко. Още две ваксини – тези на „Новавакс“ и „Янсен“, изглежда предоставят някакъв тип защита. Но дори и събитията да се развият по най-неблагоприятния начин, фармацевтичните гиганти могат да променят препаратите и да пуснат в употреба такива, които предпазват и от новите мутации.

Учените посочват, че макар тази мутация да е открита на няколко места по света, независимо една от друга, е обнадеждаващо, че вирусът се променя по един и същи начин навсякъде. Това показва, че има определени „предпочитания“, които могат да бъдат специално таргетирани с ваксините.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!