fbpx

Диетологът Елена Соломатина: Прекомерното пиене на минерална вода води до инфаркт

Блиц Новини

Снимка pixabay

Минералната вода не винаги е полезна за здравето. Различните води имат специфичен минерален състав, който може да е вреден за някои заболявания.

Диетологът Елена Соломатина отбелязва, че съществуват три вида питейна минерална вода, в зависимост от целта – трапезна, изворна и лечебна.

Обикновената трапезна минерална вода може да се консумира от всички, отбеляза експертът.

Соломатина препоръчва да се пие по литър и половина, два на ден.

С нея можете да си правите чай, кафе и дори да готвите храна. Водата с ниска минерализация и ниско съдържание на сол е полезна за тялото“, казва диетологът.

Лечебната минерална вода се използва при заболявания на стомашно-чревния тракт, подагра, проблеми с панкреаса и черния дроб, захарен диабет и заболявания на пикочните пътища.

Алкалната изворна вода се използва за повишена киселинност и се предписва при гастрит, язви, заболявания, които са свързани с образуването на пикочни соли, пише zdrave.to.

Диетологът не препоръчва пиенето на лекарствени видове минерална вода без консултация с лекар или специални назначения.

 

„В противен случай безмисленото пиене на вода с високо съдържание на калций може да провокира образуването на камъни в бъбреците“, предупреди диетологът.

Също така, при прекомерна употреба на лечебна вода може да се получи хиперкалцемия.

В този случай процесът на коагулация на кръвта е нарушен, той се ускорява, което е изпълнено с образуването на кръвни съсиреци и в резултат на това се получават инсулти и инфаркти.

Калцият може да се оталожи и върху клапаните на сърцето, което впоследствие може да доведе до аритмии, споделя Соломатина.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител

Кадри БТВ Нашите деца са повод за гордост в различни области от математика, химия, биология и където и да се появят обират първите места и медалите. Не един и два примера имаме вече за младежи, отдадени на науката и доста напреднали в материята, въпреки младостта си. Макар да е само …

Блиц Новини
Блага след рехабилитацията, подарък от Бригадата: Състоянието ми се подобри

Кадри БТВ Семейството на Благовеста и Християна, които видяхме в последния епизод на „Бригада нов дом“ спокойно си живеят в обновеното жилище. Един от най-сериозните проблеми, пред които семейството беше изправено, беше течът от тавана, който влизаше в кухнята. Благодарение на бригадата, тези мои тревоги престанаха, вече няма никакви течове, …

Hell's kitchen
Симона мечтае да бъде криминалист, сладкар и инвеститор

Кадри Нова ТВ Въпреки първоначалното впечатление, което остави и у зрители и участници Симона успя да обърне мненията за себе си. За два месеца ти научи адски много. Научи почти всичко, което можех да ти дам. С тези думи я изпрати шеф Ангелов от Хелс китчън и всички са съгласни …

error: Content is protected !!