Снимка Пиксабей
Ако държите яйцата си на вратата на хладилника, мислейки, че те ще останат годни за консумация за по-дълго, тогава имаме лоши новини.
Експертите предупреждават: В такива условия яйцата се развалят по-бързо. Невероятно ли е? Но това е вярно и експертите могат да обяснят защо, предаде Здраве.то.
Според учени, съхранението на яйцата на вратата на хладилника ускорява процеса на разваляне и те бързо стават негодни за консумация.
Каква е причината за това?
Всеки път, когато отваряте и затваряте вратата, има рязка промяна в температурата, което води до бързо разваляне на жълтъка.
Какво да правим?
За да запазят свежестта си за по-дълго, съхранявайте яйцата на рафта на хладилника, където остават умерено охладени.
Британската служба по храните пък съветва яйцата да се съхраняват в кутия далеч от други силни миризми, тъй като яйчните черупки са пропускливи.
За да се избегнат всички възможности за разваляне, експертите също така предлагат да ги държите далеч от сурови меса.
Междувременно оптималната температура, при която да се запази свежестта и качеството на яйцата, е 20 ° C, а яйцата трябва да се извадят от хладилника 30 минути преди да бъдат сготвени, за да се гарантира, че черупките няма да се спукат поради внезапни температурни промени.
Можете да поставите кетчуп, майонеза, вода или сода на вратата – тези продукти не се влияят от промяна в температурата.
А вие къде обикновено съхранявате яйцата си?