fbpx

Доц. Ангел Кунчев: Ресторантите ако отворят ще бъдат глобени

Блиц Новини

Кадър видео Нова ТВ

„Малко несериозни са обвиненията на ресторантьорите към отварянето на училищата, след като няма доказателства за заразяването в ресторантите. Няма как да се докаже къде е станало заразяването, но има достатъчно точни проучвания за степента на риска за заразяване на различните места и нощните заведения са на едно от първите места. Това е доказано с научни изследвания и нямаме основание да се съмняваме в тези резултати. Ако ресторанти отворят на 1 февруари, ще бъдат глобени. Ще се направи това, което е правено винаги. Когато някой не спазва заповедта на министъра, следват санкции след проверка и установяване на нарушението.“ Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова ТВ.

„Разбирам положението, в което се намират. Отговорът на излизането от това положение е в две неща – в МТСП, където започнаха плащанията, но това не трябва да става за сметка на общественото здраве. Искаме и от тяхна страна някакво разбиране. Виждайки какво става с училищата, идва и техният ред.“, добави главният държавен здравен инспектор.

„Никой в нищо не може да бъде 100% сигурен. По досегашните наблюдения очакванията, че училищата са страшно гнездо за разпространение на заразата не се потвърдиха изцяло. Там, където има събиране на повече хора в една стая за часове, няма как да няма предаване на вируса, но след отварянето на детските градини и ясли и пускането на учениците до 4 клас нямаше никакъв ефект за повишаване на заболяемостта. Затова решихме да дадем възможност внимателно с 3 класа от цялата група , което е около 37% от учениците в тази група, да присъстват в училище за две седмици“, посочи Кунчев.

 

По темата за опасностите от заразяване в училищата, когато учителите преподават в повече от един клас, Кунчев посочи, че се стремим да запазим принцип за несмесването на отделните паралелки в училищата. „Продължаваме да търсим този ефект на „пъшкула“. Мое впечатление е, че там е установен много добър ред. Каквото може е направено, за да се намали рискът, но някакъв процент на риск винаги остава. Новият вариант на вируса е много по-заразен. 10 души в момента при нас заразяват 6-7, а във Великобритания – 10 души заразяват 27. Концентрацията на вируса в горните дихателни пътища е около 10 пъти по-голяма и това води до повишаване на риска от заразяване. Затова минаваме на този вариант за отказване от шаловете и плексигласовите шлемове, които стоят на брадичката и няма как да предпазят от разпространението на вируса. Рано е да кажем точна цифра какъв процент от заразените са с новия вариант на COVID-19. Той е в България, но процентът още е пренебрежително нисък“, посочи Кунчев.

„Шлемовете предпазват в известна степен, но аерозолът излиза от страни, отгоре и отдолу. Затова той предпазва в пъти по-малко от медицинската маска. За нормалния начин на живот в обществото ползването им не дава по-голяма сигурност. Дори правилното ползване на медицинските маски е напълно достатъчно за обикновения човек в обикновени условия“, допълни главният държавен здравен инспектор.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Зрителите са в шок от въпрос в „Аз обичам България”, искат спиране на шоуто

кадри bTV Въпрос в телевизионната игра „Аз обичам България” ядоса много зрители в петък вечер и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Според някои той изобщо не е подходящ за семейно и патриотично предаване. Интересно е, че въпросът, който се появи в най-напрегнатия момент в играта, шокира дори и …

БГ звезди
Веско Маринов: Родих се селянин, станах гражданин

кадри Нова телевизия Емоционална изповед направи по Нова телевизия естрадната звезда Веселин Маринов. Певецът призна, че е изпитва страх да посети родната си къща в Полски Тръмбеш, която е единственото място, което нарича „у дома”. „Никой не ме чака вече там”, обясни Маринов, едва удържайки сълзите. Той се върна назад …

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

error: Content is protected !!