fbpx

Болните от Ковид-19 и карантинираните гласуват с подвижна урна

Блиц Новини

Снимка pixabay

Здравният министър и главния държавен здравен инспектор ще трябва да определят противоепидемичните правила за изборния процес. Въпреки пандемията предизборна кампания ще има. Тя обаче ще се провежда при строго спазване на мерките.

С подвижна урна ще гласуват хората, поставени под карантина заради коронавируса. Право на глас ще могат да изразят и онези, които се намират в лечебно заведение към датата на парламентарните избори. Това бе записано в Закона за извънредното положение на второ четене.

За да се случи гласуването обаче избирателите ще трябва да заявят желанието си да гласуват по този начин не по-късно от три дни преди изборния ден. Всяко заявление ще се проверява от РЗИ, пише новини.бг.

 

Депутатите не одобриха искането на ДПС да се разрешава събирането на партиен актив в затворени помещения при допустим капацитет.
„Правим това предложение, за да изравним режима, т.е. да дадем шанс и на партиите да могат за събират толкова хора, колкото ще съберат партиите от шоубизнеса. И го правим, за да не превръщаме всяко партийно събиране и всяка среща с избирателите в концерт“, каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

По идеята на ДПС се разрази спор, който прерастна в политическа обида. Отношение взе музикантът и депутат от ГЕРБ Калин Вельов.

„Музикантите ползват мрежичка пред микрофоните си, за да ограничат компресията при някои букви като П. Така се спира въздухът и слюнките, които излизат. Затова много е важно, за да запазим здравето на хората, да ограничим в залите опасността при казването на БСП и ДСП“, заяви той.

Шегата му обаче не се хареса на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който направи препратка към изтекли записи с участието на премиера, който говори за председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Абревиатурата ПКП влиза ли в тази категория или не влиза“, попита Карадайъ.

Коментарът на Караянчева беше лаконичен – „Това беше толкова грозно“.
Междувременно БСП се противопостави на промените, които се правят. Те настояха, че не отговарят на очакванията на обществото. Имаше критика и защо измененията за вота са в Закона за извънредното положение, а не в самия Избирателен кодекс.

До промените в Закона за извънредното положение, касаещи вота, се стигна, след като стана ясно, че редовните парламентарни избори ще се проведат в условия на пандемия. След серия от консултации държавният глава избра датата 4 април и пришпори управляващите да задействат организацията за безопасно гласуване.

Очаква се ЦИК да поеме отговорността за обучението на секционните избирателни комисии, за раздаването на предпазните материали и др.

Същевременно МВнР отговаря за подготовката на изборите в чужбина. Вече са изпратени запитвания за разрешение за отваряне на помещения за гласуване.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Добра новина за вечните длъжници, но не съвсем

Доста време отне на депутатите да пуснат в действие закона за личния фалит, но това е на път да се осъществи. Правната комисия към парламента прие отпадането на „вечния длъжник“. По този начин се приема десетгодишна давност на задълженията на физическите лица. Давността няма да се прилага в точно определени …

Блиц Новини
Геро се стопи, показа елегантна фигура

Кадри Нова ТВ Драстична промяна се забелязва във външния вид на актьора и партньор на Димитър Рачков – Герасим Георгиев Геро. От известно време прави впечатление, че фигурата му се смалява и вече не е това мощно присъствие на сцената в сравнение с предишния сезон. На снощният лайв си свали …

Блиц Новини
Рачков и Маринов се захапаха като за последно в Капките

Кадри Нова ТВ Любимото на мнозина зрители шоу „Като две капки вода“ е към финала си. Снощи проследихме полуфиналите в това телевизионно състезание или конкурс, както се изказа Веско Маринов. Победител във вечерта стана Панайот Панайотов в образа на Мик Джагър, като се раздаде на сцената. Оказа се, че на …

error: Content is protected !!