fbpx

Как аюрведа помага при респираторни заболявания

Блиц Новини

Заболяванията на респираторната система са често срещани през зимата. Когато става дума за обикновените болести като настинка и грип, които винаги са ни досаждали, в Индия местните са намерили решението още в дълбока древност. Познанието идва от вечните трактати на тяхната медицинската традиция, наречена аюрведа.

Аюрведа лекува най-вече с помощта на разбирането на индивидуалността на всеки един от нас. Как можем с помощта на индийската медицина да се преборим с

 

Астма

Като хронично заболяване астмата се нуждае от поддържането на определен ритъм на живот. Той включва комплексно аюрведа лечение с методи, включително масажи, билколечение, а също и практикуване на хата йога, мантри и пранаяма.

 

Упорита кашлица

Кашлица, която се появява вследствие от вече прекарани тежки дихателни заболявания и се задържа за дълго време, има нужда от лечение с билки и упражнения за дишането. Ако симптоматиката е свързана с дългогодишно пушене, добре е този вреден навик да бъде прекратен и аюрведа разполага с начини да ни помогне да направим това доста по-лесно и бързо.

 

Нощно хъркане

Това е още един проблем, който тормози редица хора, пречейки им да се наспят. Обикновено то е свързано с превишени нива на кафа доша в нашето тяло. За да ги ограничим, е необходимо да изключим от менюто си цитрусовите плодове, прясното и киселото мляко, сладолед и студени напитки. По този начин ще намалим възпалението в тялото и ще си помогнем да се справим с проблема. Ако хъркането е упорито, проверете дали не става въпрос за сънна апнеа или използвайте билкови настойки от аюрведа.

Лековете на аюрведа срещу белодробните болести

Билкови лекове

Ситопалади чурна

Това е чудодейна смес от няколко билки, която се прилага за лечението на редица заболявания на дихателната система. Съдържа джинджифил и чер пипер на прах, корен и плод от дълъг пипер, а също и екстракти от някои по-непознати по-нашите ширини билки като ароматен айован (Carum copticum), трепет (pomoea turpethum), кисела трева (Cyperus rotundus, фалшива маргаритка (Eclipta alba) и тълси (Ocimum sanctum). Традиционно в Индия и до днес се използва за лечение на грип и настинка и прочистване на белите дробове. Благодарение на нея, се освобождава слузестият секрет и намалява възпалението.

 

Трикату чурна

Тази билкова настойка ни помага да се преборим с редица респираторни проблеми. Всъщност това е проста прахообразна смес от черен и бял пипер и джинджифил. Взема се половин – 1 лъжичка от сместа един час преди обедното хранене и така се потискат до голяма степен симптомите на астмата. Препоръчва се и за хъркане, тъй като има успокояващо въздействие върху кафа дошата, намалявайки възпалението и слузта на лигавиците. Приятен „страничен“ ефект на лечението е, че подпомага метаболизма.

 

Физически упражнения

Упражнения за дишането

Пранаяма е цял обособен клас в йога, който се използва в аюрведа за лечение на най-различни заболявания, а и за профилактични цели.

 

Нади шодана, например, е техника, при която вдишваме и издишваме бавно и с контрол върху дъха си, като редуваме ноздрите. Силно се препоръчва за пациенти с астма и др., тъй като доказано благоприятно въздействие върху тонуса на белите дробове, респираторното здраве и общия тонус. Едновременно с това нади шодана балансира пулса. Гимнастиката е много подходяща и за оптимизиране на мъжката и женската енергия, която всеки от нас носи.

Хата йога

Препоръчва се редовно изпълнение на всички асани от йога, които спомагат за отварянето на гръдния кош и прочистването на дихателните пътища, а също и на токсините от организма.

Всички аюрведа терапии се правят от сертифицирани специалисти.  Повече за здравословните знания на Древна Индия можете да научите на ayurvedabansko.bg и ayurvedasofia.bg.

 

Предупреждение за безопасност

Най-добрият вариант е предварително да уведомите лекуващия си лекар и той да бъде в течение за лечението с методите на алтернативната медицина. Не бива да прибягваме до аюрведа масажи и билки, когато става дума за остри и бързопротичащи заболявания.

Ако имате симптоми или съмнения за коронавирус, задължително първо се обърнете към личния си лекар.

  • публикация

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Зрителите са в шок от въпрос в „Аз обичам България”, искат спиране на шоуто

кадри bTV Въпрос в телевизионната игра „Аз обичам България” ядоса много зрители в петък вечер и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Според някои той изобщо не е подходящ за семейно и патриотично предаване. Интересно е, че въпросът, който се появи в най-напрегнатия момент в играта, шокира дори и …

БГ звезди
Веско Маринов: Родих се селянин, станах гражданин

кадри Нова телевизия Емоционална изповед направи по Нова телевизия естрадната звезда Веселин Маринов. Певецът призна, че е изпитва страх да посети родната си къща в Полски Тръмбеш, която е единственото място, което нарича „у дома”. „Никой не ме чака вече там”, обясни Маринов, едва удържайки сълзите. Той се върна назад …

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

error: Content is protected !!