fbpx

Проф. Кантарджиев: Епидемията приключва лятото

Блиц Новини

Кадър видео БНТ

Проф. Тодор Кантарджиев е вече отлично познат на всеки българин. Той е член на кризисния щаб за борба с Ковид, но с ваксинации и вируси се занимава цял живот. Шеф на Национален институт по заразни и паразитни болести, където най-добре знаят всичко по темата. Ако март месец бяхме допуснали бума от есента, лекарите масово щяха да хвърлят молби за напускане. Това заяви шефът на Национален институт по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в интервю за в. „Марица„.

 

– Споделяте ли прогнозата на българския епидемиолог Петър Марков от Оксфорд, че „английският щам“ ще удари у нас след два месеца и тогава ще трябва да взимаме 70 процента по-строги мерки?

– Важното е да правим, каквото можем, за да ограничим, пък ако ще удря….Вижте как се издъни системата ноември. Ако го бяхме допуснали същото март месец, лекарите щяха просто да си подадат молбите за напускане и да отидат да работят по частни кабинети. Тогава нямаше маски, дезинфектанти…Сега вече всичко е купено. И пак видяхте какво стана есента! Трябва пазене. Спазване на мерки, не идиотско отваряне. Напиванията по нощни заведения са най-опасни.

– Професор Кантарджиев, гони се 60-70 процента имунизация на населението, но българинът като че ли е доста скептичен спрямо ваксините?

– Вижте, ветеринари говорят за човешки ваксини, филолози дават акъл за странични ефекти. А това е тънка работа. Здравомислещите българи вече разбират, че единственият начин за справяне с пандемията е увеличаване на имунитета на населението. Това става по два начина. Голям брой оздравели и голям брой ваксинирани. Обикновено през последните 100 години се прилага масова ваксинация. Това е верният път, доказал се при заболявания до такава степен, че човечеството вече ги забрави. Нещо повече, допусна се антиваксинална настройка.

Цялото интервю с проф. Кантарджиев ТУК

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!