fbpx

Едно българско училище отказа да приема ромски деца и всички викнаха: „Дискриминация!“ Не, не е това

К. К. (философ)

Директорката на едно българско училище обяви на страницата му във Фейсбук, че там няма да се приемат повече ромски деца в първи клас. Места има, приоритетно ще се приемат ученици със специални образователни потребности. Защо тогава да не се приемат роми?

Тези, които искат да скочат и да кажат, че някой отново потъпква правата на „братята“, трябва да охладят плана си.

Както обясни директорката Василка Величкова пред bTV не става въпрос за дискриминация, а за десегрегация. Казано по-просто – избягване на разделението на роми и българи, деца с обикновени и със специални нужди.

Хайде да помислим малко по-задълбочено – нали всъщност това е целта? Обществото да не се дели, ромското малцинство да се интегрира, а останалите деца да свикнат и да разбират връстниците си от този етнос.

В този смисъл, нормалната политика е точно такава – ромските деца да учат заедно с всички останали, без разделение, по едни и същи стандарти. Неслучайно е и държавна политика да не се поощряват сегрегираните „ромски“ училища. Всъщност точно това е и мотивът на директорката на училището да напише „Не записваме деца от ромския етнос“. Според квота се допускат до 2 деца от този етнос в клас. Ако бъдат повече има опасност училището да бъде закрито.

Разбира се, това не пречи на много защитници на ромските права буквално да се нахвърлят срещу директорката с груби обвинения в расизъм. Да, обаче в този случай основанията им не са особено силни. Защото наистина е време да започнем да гледаме по-сериозно на проблема. Какво всъщност иска обществото ни – отделни училища за ромите или нормален и организиран прием в училищата като всички останали? Ако искаме да се справим с етническото разделение, определено вторият вариант е по-разумен и уместен.

А иначе – най-лесното нещо е да се възмущаваш в социалните мрежи. Пък дори и да не знаеш точно срещу какво.

 

Учили Манго на правоговор, да казва :“ черно бакраче с боб вътре“, он си знае-“ черно разкраче-шльоп вътре“.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Фенките на „Ергенът” плачат: Алек, защото изгони най-свястната?

кадри bTV Зрителите са дълбоко разочаровани от развитието на ситуацията в „Ергенът”. След като Екатерина беше изненадващо изгонена от имението, в социалните мрежи заваляха коментари, които почти без изключение са отрицателни. Феновете на предаването са разочаровани и озадачени: „Ужас! Това беше една от дамите, които бях най-скромни, възпитани, тактични, красиви …

Hell's kitchen
„Професионалистката“ Никол се подиграва на влюбения Чоткин

Кадри Нова ТВ Срещата организирана от продукцията на Хелс китчън бе доста изненадваща за Чоткин, но и породи много въпроси сред зрителите. Доста се съмняват, че всичко това е нагласено предварително и е театър, най-малкото заради това, че няма как да знаят изхода от състезанието с чиниите, и че точно …

Блиц Новини
И Чоткин се сдоби с жена от Хелс китчън

Един от претендентите за голямата награда от 100 000 лв в Хелс китчън Чоткин бе приятно изненадан от шеф Ангелов с подарък среща с близки хора.   В състезанието наградата между участниците беше среща с някой, с когото много искат да се видят. Именно той победи конкуренцията с рибай, който …

error: Content is protected !!