Кръчмари и хотелиери се гаврят с персонала по морето. Такса „пералня“, мухлясали квартири, стари манджи са само част от репертоара, който служителите са длъжни да търпят, пише в. „Телеграф“.
В социалната мрежа има десетки затворени групи, в които бармани, сервитьори, камериерки и готвачи обменят горчив опит, пише факти.бг.
Много често служителите се уговарят с бъдещия работодател онлайн или по телефона. Обсъждат се изискванията, условията, заплащането и т.н.
Опарени обаче разказват, че обещанията драстично се разминават с действителността. Някои шефове оправдават ниското възнаграждение с осигуряване на квартира и храна. В същото време обаче собствениците на заведения и барове пестят пари от квартири, като намемат стая, в която настаняват по повече служители.
„Със старта на сезона ни настаниха в едностаен апартамент, а бяхме 5 момичета“, жалва се сервитьорка във Фейсбук група на работещите по морето. Друг младеж пък разказва: „Работех като рецепционист в Слънчев бряг. По телефона ми беше обяснено, че ще спя в хотела. Така и стана, само че не бях в някоя от свободните саи, а в едно мазе без прозорци. Имах мухъл дори по възглавницата“, разказва момчето.