fbpx

Доц. Велизарова: Не можем да бъдем затворени завинаги

Блиц Новини

Кадър видео БТВ

„Дори при частично разхлабване на мерките, случаите на COVID-19 ще се увеличат, защото заразата се разпространява по въздушно-капков път“.

Децата се заразяват от възрастните и много по-малко децата заразяват възрастните. Възрастните носят много по-голям вирусен товар и заразяват повече. Това обяви в ефира на бТВ доц. Светлана Велизарова, ръководител на Детската клиника в Белодробната болница „Света София“.

Тя бе категорична, че втората доза се пази за всеки ваксиниран. Това не е обнадеждаващо, защото няма да посрещнем есенно-зимния сезон с необходимния брой ваксинирани. По думите ѝ ваксината на АстраЗеника е като противогрипните. „РНК ваксините са иновативни и съм сигурна, че създателите им ще получат Нобелова награда за тях. Аз бих избрала такава ваксина“, категорична е тя.

 

По думите ѝ това не означава удължаване на „локдауна“. Специалистът допълни, че според нея има скрита заболеваемост, която не се отчита от официалната статистика.

„Мисля, че около 2 млн. българи вече са се срещали с инфекцията. Това означава, че всяка следваща вълна ще бъде по-слаба. Ние не можем да бъдем затворени завинаги“, каза още тя.

Доц. Велизарова обясни, че няма данни по-заразната мутация на вируса, която циркулира предимно във Великобритания, да причинява по-тежки симптоми. Тя допълни, че този щам е забелязан у нас още през юни месец.

„Въпрос на генетична разположеност на дадено население е по-високата или по-ниската възприемчивост на даден щам. Трябва да отворим частично от края на януари, учениците трябва да се върнат в клас – не може повече. Ще загубят пълна година“, добави тя.

Според пулмолога всички инфекциозни болести при определен процент от пациентите причиняват миокардит, независимо от възрастта, а COVID-19 не прави изключение.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

БГ звезди
Веско Маринов: Родих се селянин, станах гражданин

кадри Нова телевизия Емоционална изповед направи по Нова телевизия естрадната звезда Веселин Маринов. Певецът призна, че е изпитва страх да посети родната си къща в Полски Тръмбеш, която е единственото място, което нарича „у дома”. „Никой не ме чака вече там”, обясни Маринов, едва удържайки сълзите. Той се върна назад …

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

error: Content is protected !!