fbpx

Специалисти предупреждават: Бременните жени не трябва да ядат храна с подправка магданоз

Блиц Новини

снимка Pixabay

Магданозът, който от мнозина се приема за божи дар и масово се използва за всякакви гозби, може да бъде и вреден. Принципно той е обожаван от мнозина, защото има уникална комбинация от витамини и микроелементи. Но експертите казват, че въпреки всички полезни свойства, той може да бъде много вреден, пише zdrave.to

Ако подправяте салати и други ястия с майонеза, заквасена сметана или използвате масло, тогава магданозът неусетно се превръща в отрова, тъй като започва да отделя нитрати.

Така че, ако искате да ядете ястие с магданоз, тогава трябва да го добавите само в самия край на готвенето, точно преди да сервирате ястието.

Основното правило е да не оставяте готовото ястие с магданоз повече от половин час, преди да го консумирате.

Тази подправка, както всяка друга, е най-добре да се накъса, а не да се нареже: така ползите ще останат в пълен размер, защото етеричните масла могат да се съсипят от рязането.

Въпреки факта, че ползите и вредите от магданоза не са свързани, трябва да се има предвид, че прекомерната консумация на тази зеленина също може да доведе до редица нежелани последици.

Прекомерната консумация на това растение ще доведе до излишък на миристицин, активен елемент на етерично масло. Предозирането на това съединение причинява гадене, световъртеж и халюцинации.

Магданозът има отрицателен ефект върху състоянието на пациенти с бъбречна патология. Неговите съединения дразнят чувствителните клетки на паренхима на този орган.

Противопоказания за използване на магданоз в диетата и за лечение има и при хора с остър цистит, подагра, хипокалциемия, както и при уролитиаза, ако размерът на камъните надвишава 5-6 мм, тъй като магданозът може да причини движение на камъни в бъбреците.

Магданозът не се препоръчва и по време на бременност, тъй като значително повишава тонуса на маточните мускули и може да провокира преждевременно раждане или спонтанен аборт.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Митко закъса в „Стани богат“ и привика на помощ любимата

Снимка бТВ Димитър Димов продължи по блестящ начин играта си в „Стани богат“ тази вечер, а и неговата любима също имаше заслуга да си тръгне с добра сума. Димов, който се занимава с внедряване на системи за управление на човешки ресурси и обяснения, заключи сумата 2000 лева, а за нея …

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

error: Content is protected !!