fbpx

Акад. Петрунов предупреди, че новата опасност за българите не е пандемия, а ендемия

Блиц Новини

кадър БНТ

„Всеки българин трябва да разбере, че това е единствения начин да излезем от тази пандемия. Без тази ваксина, която ще стимулира колективния имунитет, ще сме в това състояние още много месеци и години“, това каза алергологът и имунолог акад. Богдан Петрунов по Нова телевизия.

Според него, те са единствената ни възможност за създаване на колективен имунитет. „Ако я пропуснем, вече няма да има пандемия, а ендемия, т.е. на отделни места заразата ще продължи да съществува с години“, предупреди Петрунов. „Затова много сериозно трябва да се отнесем към ваксината. Ако не се ваксинираме масово срещу COVID-19, ще влачим заразата много месеци и години“, добави той.

„Имаме вече един модел на имунитета при заболяването. До осмия месец ще имаме много добре създаден клетъчен имунитет въз основа на паметовите клетки и на тези клетки – убийци, които унищожават вируса. По същия начин действа и ваксината. Осем месеца след имунизацията хората са защитени“, уверява ученият. Трябва да се изчака поне една година, за да се види какъв ще е имунитета, добави той.

„Разбира се, че ще се ваксинирам. Аз съм се записал първи в списъка на Националния център по заразни и паразитни болести и чакам съобщението от РЗИ, за да разбера кога ще се имунизирам“, сподели академикът.

„Нямам страх от ваксините. Вярвам в науката и медицината. Понеже много добре съм запознат с това какво представляват, тъй като 50 години съм се занимавал с производство на ваксини. Ясно ми е каква е възможността на тези ваксини да ни спасят“, заяви бившият шеф на НЦПБ.

„Няма от какво да се страхуваме. Ваксината може да даде реакции, но те даже не са странични. Това е реактогенност, т.е. реакция на организма към препарата. Тя е съобразно нашата чувствителност. Това не са странични реакции“, добави той.

„С ваксините не се вкарва нищо живо в човешкия организъм, а една изкуствено създадена РНК платформа, която е натоварена с генетичен материал от вируса. Не виждам опасност. Тази РНК много бързо се разгражда, след като достави антигена в организма. Освен това по никакъв начин не взаимодейства с ДНК. Няма основание за какъвто и да било страх“, уверява той. „Не съм съгласен с твърдението на Люк Монтание, че коронавируса е изкуствено създаден. Виждал съм пазара в Ухан и знам, че е напълно възможно да възникне такъв вирус“, каза още акад. Петрунов.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител

Кадри БТВ Нашите деца са повод за гордост в различни области от математика, химия, биология и където и да се появят обират първите места и медалите. Не един и два примера имаме вече за младежи, отдадени на науката и доста напреднали в материята, въпреки младостта си. Макар да е само …

Блиц Новини
Блага след рехабилитацията, подарък от Бригадата: Състоянието ми се подобри

Кадри БТВ Семейството на Благовеста и Християна, които видяхме в последния епизод на „Бригада нов дом“ спокойно си живеят в обновеното жилище. Един от най-сериозните проблеми, пред които семейството беше изправено, беше течът от тавана, който влизаше в кухнята. Благодарение на бригадата, тези мои тревоги престанаха, вече няма никакви течове, …

Hell's kitchen
Симона мечтае да бъде криминалист, сладкар и инвеститор

Кадри Нова ТВ Въпреки първоначалното впечатление, което остави и у зрители и участници Симона успя да обърне мненията за себе си. За два месеца ти научи адски много. Научи почти всичко, което можех да ти дам. С тези думи я изпрати шеф Ангелов от Хелс китчън и всички са съгласни …

error: Content is protected !!