fbpx

Радикални мерки срещу свинската чума: Предлагат електрическа ограда по сухопътната граница с Румъния

илюстрация: zooobqvi.baubau.bg

Опасността от разпространение на африканската чума по свинете у нас е изключително голяма. Констатирано е огнище на заразата на около 150 км от границата на България – в района на румънския град Тулча, поради което възможността заболяването да се пренесе на наша територия е напълно реална.
За това предупреди на специализирана среща във Варна директорът на Североизточно държавно предприятие инж. Веселин Нинов. Съвместно с директора на РДГ-Варна инж. Тодор Гичев и експерти той разясни предприетите превантивни мерки в горските територии.

„Мeрки за ограничаване разпространението на заразата се взимат от година, но вече се нуждаем от радикални действия. През последните години числеността на дивите свине у нас се увеличи значително, което е предпоставка за висока смъртност при евентуално огнище на заразата в България. Драстичното намаляване на популацията в максимално кратки срокове има решаващо значение, за да успеем да предотвратим разпространението на заболяването”, обясни пред журналисти инж. Нинов.

Той информира, че вече са инициирани и законодателни промени, като се обмисля изграждането на електропастир – временна ограда по сухоземната граница на България и Румъния, която да спира преминаването на дивите прасета у нас. Българските експерти черпят опит от чуждестранните си колеги, които се борят с опасното заболяване.

„В Германия например се прилагат множество мерки за насърчаване на отстрела, включително и допълнителни 5 дни платен отпуск за ловците”, посочи инж. Веселин Нинов. „Заразата се предава най-вече от хората, които пренасят животински продукти, от птиците, хищниците. Основен инкубатор обаче е дивата свиня”, подчерта директорът на СИДП. Той алармира, че заболяването е смъртоносно за домашните прасета и причинява икономически щети на ЕС за милиарди.

„От миналата седмица заедно с Регионалното управление по горите и органите на Агенцията за безопасност на храните активно провеждаме срещи с председатели на ловни дружини и стопанисващите държавните дивечовъдни участъци. Мащабната разяснителна кампания е важна част от превантивните мерки, които са задължителни в настоящата ситуация”, изтъкна още директорът на СИДП и допълни, че ранното установяване на заболяването също е от ключово значение за ограничаване на разпространението му. Ловният експерт на предприятието инж. Тервел Стефанов обърна специално внимание на ловците да предават за изследване проби от всяко отстреляно животно.

„Задължително е да се отчита детайлно мястото на съответния отстрел, така че в случай на положителна проба, огнището на заразата да бъде точно локализирано”, поясни инж. Стефанов. Той призова при организирането на ловни излети да се спазват стриктно изискванията за безопасност, а ловните дружини да поддържат непрекъсната комуникация с горското стопанство.

„Разпространението на заболяването е свързано с поведението на популацията, с миграционните процеси и размножителния период. Затова през юни – юли се отчита летен пик, но той не зависи от характера на вируса”, коментира в отговор на поставените въпроси д-р Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване на животните“ при Областната дирекция по безопасност на храните – Варна. Той бе категоричен, че според последните проучвания дори ларвите на мухите разнасят заболяването на далечни разстояния. „Вирусът се задържа в загнили трупове до 6 месеца, а в замразено месо – до 1000 дни”, предупреди д-р Денев.

Той даде подробна информация за симптомите и начина на протичане на африканската чума по свинете, като разясни и разликите й с класическата. Експертът увери, че болестта не е опасна за хората, но може да ликвидира популацията на свинете на територията, на която се разпространява. В дискусията днес във Варна се включиха и представители на Държавното ловно стопанство „Шерба”, на горските стопанства във Варна, Добрич, Генерал Тошево и Суворово, които са част от СИДП, както и на дивечовъдни участъци.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Призив за свалянето на Сашо Кадиев от екран

Кадри БТВ Заформя се кампания за отстраняването на Сашо Кадиев като капитан в „Аз обичам България“. Доста възмутени коментари се изсипват всеки път след предаването по негов адрес в социалните мрежи. Поведението на актьора дразни хората, които дори се заканват заради него да се откажат да гледат иначе прекрасното предаване. …

Блиц Новини
Бригадата направи едно дете щастливо

Кадри БТВ „Бригада нов дом“ отново донесе много радост в сърцата на измъчено от болест и проблеми семейство. Момчетата се постараха да дадат един уютен и удобен дом на три поколения дами, които заживяха под един покрив. Девет години Вики и нейната майка Гергана живеят в една стая и се …

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

error: Content is protected !!