fbpx

Имунолог: Страничните ефекти при ваксините преминават за 1-2 дни

Блиц Новини

Снимка pixabay

Ваксинацията не е препоръчителна за бременни, кърмещи и малки деца. Теоретичните рискове са малко, но те не могат да бъдат изключени.

При около 3-4% от ваксинираните има странични ефекти, обясни пред БНТ имунологът д-р Цветелина Великова. Специалистът припомни, че най-важното за ваксините е да създадат имунен отговор срещу причинителя на ковид инфекцията и да помогнат на организма да създаде антитела срещу него.

„Ваксините, които ще бъдат одобрени от ЕС, са постигнали близо 95% имунен отговор. Страничните ефекти при тях обикновено преминават за 1-2 дни“, посочи д-р Великова.

Оплакванията на пациентите се изразяват най-често в обща отпадналост и главоболие, но не са толкова тежки, успокоява вирусологът.

„Не са регистрирани по-сериозни реакции в рамките на проучванията досега“, категорична е д-р Великова. Тя изтъкна, че ваксината, която ще пристигне в България, е т.нар. базирана на РНК. Идеята е в организма да се внесе инструкция как ние да произведем част от най-важните антигени срещу вируса – т. нар. шипчест протеин.

„Тази информация се превръща в белтък, а РНК се разгражда и имунната система има възможност да изгради имунен отговор срещу вируса без да се е срещала с него“, увери вирусологът. Според нея няма опасност от т.нар. цитокинова буря, като ще бъдем предпазени и от това опасно усложнение чрез ваксината.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Орлин Горанов пусна снимка от казармата: Същият съм си!

Снимки профили ФБ Орлин Горанов пусна снимка от времето, когато е отбивал военната си служба и предизвика голям интерес. На нея се оказа не само той, а и големия Иван Лечев, с който са били заедно. Изнамерих една снимка на батко ви Орлин, преди около 110 години по време на …

Блиц Новини
Великден за 60 000 българи в Гърция

Кадри БТВ Традиционно няколкото почивни и празнични дни българите пътуват към съседни дестинации. Най-предпочитана е Гърция пък и не е далеч, особено за хората в Западна и южна България. 58 000 българи празнуват Великден в Гърция. Това каза в предаването „Тази сутрин“ директорът на Института за анализи и оценки в …

Hell's kitchen
Много любов даде Хелс китчън на участниците

Кадри Нова ТВ и снимки социални мрежи В шоуто на шеф Виктор Ангелов много момичета не си тръгнаха с голямата награда, но намериха любовта покрай готвенето. Освен любовта между Митко и Симона, която се разви пред очите на цяла България, в кухнята на шеф Ангелов е пламната и друга любов …

error: Content is protected !!