fbpx

Акад. Богдан Петрунов: Въпреки ваксината, 1-2 години трябва да спазваме мерките

Блиц Новини

Кадър видео БТВ

Ваксина има, но докато не определим характера на имунитета, 1-2 години ще трябва да продължим да спазваме мерките – носене на маски, миене на ръцете, избягване на социален контакт.

Това заяви в ефира на bTV акад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките.

По думите му ваксините срещу COVID-19 като тази, разработена от Pfizer/BioNTech доказано намалява броя на тежките случаи на инфекцията, но дори изпитанията върху 40 000 души не могат да дадат бързо отговор на въпроса дали препаратът предотвратява разпространението на вируса.

Петрунов обаче бе категоричен – имунизацията трябва да обхване колкото се може повече хора.

“Няма бързо създаване на ваксината. Тя е създадена на база на платформа, разработвана 4-5 години. Има налични грамадни проучвания, преди да бъде създадена тази РНК платформа”, коментира акад. Петрунов.

По думите му няма основание да се смята, че ваксината може да предизвика отключване на тежки автоимунни заболявания. Според академика се прави грешка между “реактивност” и “странични реакции”. Петрунов увери, че е нормално да има 5-10%, та и по-висок процент пациенти със зачервяване, главоболие или температура, докато страничните реакции са с много по-сериозно въздействие върху организма и не са толкова чести.

“Всички трябва да бъдат с дълбокото съзнание, че трябва да бъдат имунизирани. Всички здрави хора от 16-18 г. без клинични прояви, без тежки вторични заболявания могат спокойно да бъдат имунизирани, но това трябва да се обсъди с личния лекар”, посочи още ученият.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

Блиц Новини
Фенките на „Ергенът” плачат: Алек, защото изгони най-свястната?

кадри bTV Зрителите са дълбоко разочаровани от развитието на ситуацията в „Ергенът”. След като Екатерина беше изненадващо изгонена от имението, в социалните мрежи заваляха коментари, които почти без изключение са отрицателни. Феновете на предаването са разочаровани и озадачени: „Ужас! Това беше една от дамите, които бях най-скромни, възпитани, тактични, красиви …

error: Content is protected !!