fbpx

Болен от COVID-19 в семейството не е присъда

Блиц Новини

Снимка pixabay

Симптомите на коронавирус обикновено не се проявяват непосредствено след заразяването. Докато ги няма, човек спокойно общува със семейството си. В повечето случаи това не заплашва близките му, защото има голяма разлика между заразен и болен в резултат на заразяване, обясни в интервю за радио „Спутник“ алергологът и имунолог Владимир Болибок, цитиран от www.plovdiv24.bg.

„В повечето случаи това се случва така: хората се заразяват с коронавирус, имунната им система работи и те нямат абсолютно никакви симптоми. Има обаче такива, чиято имунна система не фукционира много добре – те показват различни прояви на заболяването. От тези, които се заразяват, сравнително малка част се разболяват“, каза лекарят.

„Можете да се разболеете, ако има някакъв допълнителен фактор, който отслабва имунната защита на организма, например настинка, постоянен стрес, злоупотреба с алкохол“, каза Болибок.

Според лекаря дори съвместният престой в едно жилище с карантиниран пациент с COVID-19 не означава вероятност от 100% всички членове на семейството да се разболеят. Необходимо е само те да се придържат към прости предпазни правила.

„Човек трябва внимателно да спазва всички препоръки. Болният трябва да стои в отделна стая, да излиза да се храни само когато всички останали са се прибрали в отделно помещение, да си мие често ръцете, да носи маска и да използва отделни прибори и санитарни принадлежности. Също така, местата за общо ползване в жилището трябва да се дезинфекцират. Тогава всичко ще е наред“, заяви имунологът.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Митко закъса в „Стани богат“ и привика на помощ любимата

Снимка бТВ Димитър Димов продължи по блестящ начин играта си в „Стани богат“ тази вечер, а и неговата любима също имаше заслуга да си тръгне с добра сума. Димов, който се занимава с внедряване на системи за управление на човешки ресурси и обяснения, заключи сумата 2000 лева, а за нея …

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

error: Content is protected !!