fbpx

Д-р Антония Първанова: Лечението без контрол е опасно

Блиц Новини

Кадър видео БТВ

„Попаднах на доста случаи, при които още при първите симптоми хората получаваха рецепта с два антибиотика и кортикостероид“, коментира в „Тази сутрин“ по bTV д-р Антония Първанова, педиатър и експерт в управлението на здравеопазването.

По думите ѝ понякога общопрактикуващите лекари, а и не само те, правят свръх лечение.
„Самолечението и свръх лечението на коронавирусната инфекция са две много опасни неща. Предстои тепърва да видим късните последици на свръх употребата на антибиотици без лекарско предписание“, каза още тя.

Тя даде пример с премиера Бойко Борисов, който е изглеждал така, сякаш при лечението му е било прекалено с кортикостероиди.

„Той определено имаше подпухнал вид и изглеждаше като човек, на когото кортикостероидите са му предозирани“, допълни Антония Първанова.

По-важният въпрос от логистиката по отношение на ваксините е относно тяхната ефективност и безопасност, смята тя.

„Има много въпроси, на които не сме получили отговор. Не сме видели досиетата на тези ваксини и нямаме информация какви са страничните им ефекти“, каза тя.

„Изключително много ме притеснява желанието и заявката на производителя да бъде освободен от отговорност от Европейската комисия“, допълни Първанова.

По отношение на приетия от правителството Национален план за готовност при пандемия тя коментира, че това е „чиновническо упражнение с политически оттенък“.

„От 2006 г. имаме такъв план за борба с грипни пандемии. Той предполага да може да бъде актуализиран, но в него се съдържат основните стъпки, по които трябва да се върви при една пандемия“, обясни Антония Първанова.

Самата тя е изкарала коронавирусната инфекция и има съмнение, че това се е случило два пъти.

„Първият път беше много по-тежко, със сериозен задух. Вторият път пък премина със загубата на обоняние и по-кратък беше периодът, през който боледувах“, разказа Първанова.

Първият път тя си е направила тест за антитела, а вторият път заради клиничната картина и типичните симптоми не си е правила тест за коронавирус.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Бригадата направи едно дете щастливо

Кадри БТВ „Бригада нов дом“ отново донесе много радост в сърцата на измъчено от болест и проблеми семейство. Момчетата се постараха да дадат един уютен и удобен дом на три поколения дами, които заживяха под един покрив. Девет години Вики и нейната майка Гергана живеят в една стая и се …

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

error: Content is protected !!