fbpx

Д-р Николай Шарков, стоматолог: След изкарано заразно заболяване, четката за зъби трябва да отиде на боклука

Блиц Новини

Снимка профил ФБ

Шарков съветва хората, които имат нужда от дентална грижа, но са положителни за коронавирус, да съобщят това на стоматолога си, за да може той да вземе необходимите предпазни мерки.

Стоматолозите искат достъп до регистъра на заразените и боледуващите от Covid-19, за да не бъдат подвеждани и да знаят кои пациенти са заразени и кои боледуват. Това обясни пред БНР д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз. Това не означава, че на пациент ще бъде отказана неотложна дентална помощ, уточни той.

 

В настоящата ситуация едно от най-безопасните места е кабинетът по дентална медицина, защото се спазват всички правила за стерилност, категоричен е Николай Шарков. По думите му, има заразени стоматолози, но заразата не е дошла от кабинетите, а от социалните контакти.
Зъболекарите ще бъдат включени в първата група медицински специалисти, които предстои да бъдат ваксинирани срещу коронавирусната инфекция, съобщи още Шарков. Стоматолозите са на първа линия, те работят на 35 сантиметра от входното отверстие: уста, нос, очи, подчерта той в предаването „Преди всички“.

По темата за водите за уста и дали са ефективно средство за предпазване от коронавируса Николай Шарков коментира, че първата публикация в научно издание се е появила преди два месеца. Тези изследвания не са обхващали Сovid-19, а „всички възможни останали вируси и микроорганизми“.

Водите за уста са антисептично средство, а устната хигиена е задължителна по време на заболяване, посочи Николай Шарков и допълни, че след като пациентът е изкарал заразно заболяване, четката за зъби трябва да отиде на боклука.

 

Продължение на интервюто ТУК

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Зрителите са в шок от въпрос в „Аз обичам България”, искат спиране на шоуто

кадри bTV Въпрос в телевизионната игра „Аз обичам България” ядоса много зрители в петък вечер и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Според някои той изобщо не е подходящ за семейно и патриотично предаване. Интересно е, че въпросът, който се появи в най-напрегнатия момент в играта, шокира дори и …

БГ звезди
Веско Маринов: Родих се селянин, станах гражданин

кадри Нова телевизия Емоционална изповед направи по Нова телевизия естрадната звезда Веселин Маринов. Певецът призна, че е изпитва страх да посети родната си къща в Полски Тръмбеш, която е единственото място, което нарича „у дома”. „Никой не ме чака вече там”, обясни Маринов, едва удържайки сълзите. Той се върна назад …

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

error: Content is protected !!