fbpx

Прогноза за декември: Ще имаме ли снежна Коледа

Блиц Новини

Снимка pixabay

В последните години все по-рядко виждаме сняг по Коледа.

Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е 0-1˚, в Горнотракийската низина – 2-3˚, по Черноморието и в най-южните райони – около 4˚, в планините — от минус 8° до минус 3°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 12° и минус 7°, а най-високите – между 12° и 17°. Това сочи месечната прогноза на НИМХ за декември.

 

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 70 и 120 л/кв.м.

Месецът ще започне със сравнително студено време. През първите дни вероятността за валежи е малка. Към 3-4 декември температурите ще се повишат, ще има значителна облачност и валежи, главно в Южна и Западна България. През втората половина от първото десетдневие температурите ще са по-високи от обичайните. Повишена вероятност за валежи има към 6-7 декември и в края на десетдневието.

 

Условията за валежи ще се запазят и в началото на второто десетдневие. Температурите слабо ще се понижат и на места, главно в Предбалкана, по високите полета на Западна България и в североизточните райони, е възможно за кратко дъждът да преминава в сняг, без да се образува трайна снежна покривка. Около средата на второто десетдневие вероятността за валежи е относително по-малка, а температурите ще са относително по-високи. Синоптични обстановки с повишена вероятност за валежи и понижение на температурите се очакват около 16-17 и 20 декември.

През третото десетдневие има тенденция за бавно понижение на температурите, така че да станат по-близки до обичайните. Повишена вероятност за валежи има около 23-25 декември и към края на десетдневието, когато не е изключено в североизточните райони, Предбалкана и високите полета отново дъждът да преминава в сняг.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител

Кадри БТВ Нашите деца са повод за гордост в различни области от математика, химия, биология и където и да се появят обират първите места и медалите. Не един и два примера имаме вече за младежи, отдадени на науката и доста напреднали в материята, въпреки младостта си. Макар да е само …

Блиц Новини
Блага след рехабилитацията, подарък от Бригадата: Състоянието ми се подобри

Кадри БТВ Семейството на Благовеста и Християна, които видяхме в последния епизод на „Бригада нов дом“ спокойно си живеят в обновеното жилище. Един от най-сериозните проблеми, пред които семейството беше изправено, беше течът от тавана, който влизаше в кухнята. Благодарение на бригадата, тези мои тревоги престанаха, вече няма никакви течове, …

Hell's kitchen
Симона мечтае да бъде криминалист, сладкар и инвеститор

Кадри Нова ТВ Въпреки първоначалното впечатление, което остави и у зрители и участници Симона успя да обърне мненията за себе си. За два месеца ти научи адски много. Научи почти всичко, което можех да ти дам. С тези думи я изпрати шеф Ангелов от Хелс китчън и всички са съгласни …

error: Content is protected !!