fbpx

Д-р Калинчев: Не пийте кафето на гладно. Обостря гастрит, язвена болест и панкреатит

Блиц Новини

Снимка pixabay

Не бива да пиете сутрешното си кафе на гладно, защото последиците от това може да са сериозни.

Може да доведе до обостряне на хронични заболявания на стомашно-чревния тракт като гастрит, язвена болест и панкреатит, предупреждава ендокринологът и диетолог Алексей Калинчев в интервю за радио „Спутник”, цитиран от БНР.

„Всъщност всички ние имаме тези заболявания в един или друг етап, те просто могат да бъдат в ремисия от студентските ни години“, каза Калинчев.

Лекарят свързва пиенето на кафе на гладно с „неправилно хранително поведение“. Човекът, който от години има усещане за „здравословен глад“, не иска да яде сутрин и само пие кафе, за да ободри.

Според него можете да изпиете първото си кафе след като сте закусили, макар и с нещо малко. Няма значение дали кафето ви е черно, с мляко или с заместител на млякото. И не се страхувайте да комбинирате тази напитка с десерт, въпреки че не бива да злоупотребявате и със сладкишите.

„Няма да затлъстеете заради това, че сутринта сте пили кафе с нещо сладко“, успокоява Калинчев.

В същото време, кафето не винаги тонизира, понякога има обратен ефект. Според лекаря здравият човек може да пие кафе по всяко време на деня, дори през нощта.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

БГ звезди
БТВ прекали с Мария Силвестър, не могат да ѝ вземат думата

кадри bTV Водещата на „Бригада Нов дом” Мария Силвестър буквално превзема ефира на bTV тази седмица. Нейното присъствие започна с едно от най-обсъжданите предавания в родния ефир, продължава през участието ѝ в сериала „Алфа”. На всичко отгоре зрителите ще я виждат всеки ден като седмичен коментатор в „Преди обед”. Още …

Блиц Новини
Най-харесваната двойка напусна „Един за друг“

Кадри Нова ТВ Една от най-харесваните двойки от романтичното риалити „Един за друг“ напусна предаването на крачка от финала. Дилян и Петя се изправиха на елиминации срещу Сияна и Светослав и решаващият глас за това дойде от хората, които те смятаха за свои най-добри приятели Галена и Петър. Петя повече …

Блиц Новини
Доктор Ненков: Трябва отношение на лекар към пациент

Кадри Нова ТВ Вече всички са свикнали където и да се появи д-р Мирослав Ненков да има забавни истории, вицове и много смях. Драмата с личният му лекар Атанас Пелтеков имат такива в излишък и разказаха някои от тях пред Лора Крумова. Идва пациент за консултация. Става въпрос за дама, …

error: Content is protected !!