fbpx

Доц. Любомира Гломб: 5-6 дни след заразяване с COVID-19 човек вече не е заразен

Блиц Новини

Кадър видео Нова ТВ

Основният начин на разпространение на коронавируса остава респираторният – през носа и устата, донякъде и през очите.

Ако човек не се е разболял по време на 10-дневната си карантина, то той не е заразен, коментира в интервю за „Здравей, България“ по Нова ТВ, ръководителят на отдел „Вирусология” към Националния център за заразни и паразитни болести доц. д-р Любомира Николаева-Гломб.

 

„Има изследване, според което в стая 10 кв. м и височина 3 м, ако има двама души в помещението, единият от които е болен, симптоматично, вероятността другият да се зарази е след 80 минути. Това в случай, че в стаята има функционираща правилно вентилация”, заяви още доц. Гломб.

Безсимптомните са по-малките заразители, но няма гаранция на 100%. При Ковид има и т.нар. свръхразпространители, които тоделят голямо количество вирусни частици и заразяват много хора, добави тя.

Тя описа и друг експеримент, направен в домакинство, в което има един болен. Вероятността останалите членове да се заразят е 50%. 18% от тях ще са инфектирани безсимптомно.

Доц. Гломб коментира и разработваната в трета фаза ваксина на Pfizer, която според производителя е показала 90% ефективност. Според специалистката ваксината е много модерна, разработена на базата на РНК. „Аз съм оптимист за ваксините. Винаги обаче ще остане някакъв процент хора, който няма да покаже имунен отговор”, коментира още тя.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!