fbpx

Сачева: по 24 лв на ден получават работниците на засегнатите бизнеси

Блиц Новини

Снимка профил ФБ

Това са служители на учебни и образователни центрове, на заведенията, спортни зали и фитнеси, ако обаче бизнесът е затворен със заповед на здравните или местните власти заради коронакризата. Това предвижда новата мярка в помощ на служителите на затворени бизнеси, която пуска социалното министерство.

Приблизително 40 млн. лева ще отделим за бизнеси, които биха били засегнати от заповеди както на здравния министър, така и на кметове и областни управители – заведенията, учебните и образователни центрове, спортни зали, фитнеси. Ще имаме възможност да финансираме 80% от минималната работна заплата за служителите и работниците в тези затворени бизнеси. Имаме готовност да подпомогнем 50 000 души, посочи социалният министър Деница Сачева в интервю за бТВ. Сумата от 24 лв. е равно на двойното минимално дневно обезщетение при безработица, което е 12 лв.

Близо 1 милиард лева е дала държавата в подкрепа на бизнеса. 450 милиона са през икономическото министерство, 500 милиона – през социалното. Предвижда се през икономическото министерство да бъдат отпуснати още 150 милиона, а през социалното – още 200 милиона лева.

„До момента има подадени над 100 молби за помощи от родители на деца, чийто училища са под карантина. Ще има среща с образователния и здравния министър, и ако трябва ще се променят условията за получаване на такава помощ, за да може тя да достига до колкото се може повече хора. 73 млн. лева в бюджета за следващата година са отделени за целева помощ за родители“, посочи министърът.

Другото, което обмисляме, е да вдигнем подоходните критерии, така че повече родители да могат да попадат в хипотезата да са правоимащи и да има за колкото се може повече деца, обясни Деница Сачева.

По думите бюджетът за 2021 г. не е предизборен. „Той е следизборен, след изборите от 2017 г., тогава поехме ангажимент за увеличение на заплатите на учителите, за минимална работна заплата от 650 лв., за 300 лв. минимална пенсия – просто изпълняваме това, което сме обещали“, отбеляза още Сачева. Становището на Министерството на труда и социалната политика винаги е било за универсални детски надбавки, отбеляза тя.

„Ако бягахме от отговорност, щяхме да сме подали оставка. В момента има нужда от действащ парламент, от приемане на актуализация на бюджета и бюджет за следващата година“, обясни министърът на труда и социалната политика.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!