fbpx

От утре забраняват в моловете в София деца под 18 г. без придружител

Блиц Новини

Снимка pixabay

Посещенията в молове на непълнолетни без пълнолетен придружител се забраняват от утре, 7 ноември. Това е решение на Софийския оперативен щаб, което е било обсъдено и с ръководствата на големите търговски обекти.

Създават се „зелени коридори“ за пазаруване на гражданите над 65 г., които да посещават хранителните магазини в интервала между 10.00 и 12.00 ч.

Тези две нови мерки срещу разпространението на COVID-19 се въвеждат от утре и се създава организация за включване на ДКЦ-тата в прегледите при леки грипоподобни симптоми. Това обяви във Facebook кметът на столицата Йорданка Фандъкова, пише Струма.

 

Създават и организация за включване на част от ДКЦ-тата (бившите поликлиники) в прегледите на граждани, които имат грипоподобни симптоми. “Това предложих преди два дни на министъра на здравеопазването, за да можем да помогнем на хората, които се нуждаят от преглед и да разтоварим големите софийски болници от пациенти, които имат леки симптоми и се нуждаят от лечение вкъщи”, пише Фандъкова.

“С решение на Софийския щаб възложихме на директорите на ДКЦ-а в рамките на седмица да обособят зони за клинични прегледи. Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания”, се казва още в пост в личния профил на столичния кмет.

“По отношение на контрола в последната седмица екипите на СДВР и общината провериха над 1200 търговски обекта. Екипи на Общинска полиция и Столичен инспекторат продължават с контрола за носене на маски и спазване на дистанция в търговските обекти и през уикенда. 3342 проверки на хората под карантина са направили екипите на полицията от началото на седмицата”, пише още Фандъкова. И допълва: “Продължава засиленият контрол за носене на маски в градския транспорт, като се създава организация за постоянен контрол на линиите с най-много нарушения. Данните от последните 10-ина дни показват спад от 100 000 пътници дневно в системата на Метрополитен”.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Бригадата направи едно дете щастливо

Кадри БТВ „Бригада нов дом“ отново донесе много радост в сърцата на измъчено от болест и проблеми семейство. Момчетата се постараха да дадат един уютен и удобен дом на три поколения дами, които заживяха под един покрив. Девет години Вики и нейната майка Гергана живеят в една стая и се …

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

error: Content is protected !!