fbpx

Дойче Веле: В Китай няма втора вълна на Ковид

Блиц Новини

Снимка pixabay

Логично изниква въпросът защо в Китай нямат втора вълна на заразяване с коронавирус, докато Европа е почти блокирана от мерки. Смъртни случаи няма, броят на новите инфекции на ден почти никога не надхвърля 100.

Коронавирусът тръгна от там, но втора вълна на пандемията няма. Защо Китай се справя толкова добре с предотвратяването на втората вълна, заляла Европа? „Дойче веле“ обобщава причините.

Една от причините: властите реагират бързо с карантинни мерки и с масово тестване при избухване на огнища като тези в северозападния регион Синдзян. В град Кашгар например над 4 милиона души бяха тествани в рамките на броени дни.

Незабавно тестване, строга изолация на заразените и болните: така Китай очевидно успява да предотврати втора вълна на пандемията. В допълнение продължават да се прилагат ограниченията за влизане в страната, които предвиждат строга двуседмична карантина в специално обособени хотели.

Строг контрол

Възможностите за упражняване на контрол, с които разполагат властите в авторитарен Китай, са немислими в западните демокрации. Личните права и свободи, защитата на личните данни – всичко това не играе никаква роля за Пекин при проследяването на контактните лица например. Мобилните приложения, които прецизно следят движението на хората, са се превърнали в част от ежедневието, а който влиза в ресторант, кафене или магазин, задължително се регистрира, сканирайки специален код.

И още: когато има признаци за ново огнище на инфекции, ограничаването на обществения живот и спазването на карантината се контролират много строго. През лятото например, когато на пазар в Пекин избухнаха инфекции, на всички служители беше забранено да напускат града. Незабавно бяха върнати и редица ограничения – началните училища например останаха затворени.

Паралелно с това Китай систематично разширява капацитета си за тестване. На всеки милион жители е предвиден по един център за тестване, който в случай на локално огнище да може да извършва до 30 000 теста на ден. Задължително условие е всяка кампания за тестване да не продължава повече от седмица. В източнокитайския пристанищен град Циндао например, където в началото на октомври избухна огнище на заразата, в рамките на няколко дни бяха извършени цели 11 милиона теста.

Опитът от предишни епидемии

И още една причина за добрата равносметка на Китай: след ТОРС и птичия грип хората просто знаят колко важно е да се пазят. Затова в Китай няма дискусии за носенето на маски, държавните защитни мерки обикновено не се поставят под въпрос, а доверието в правителството е високо. Може би защото повечето хора вярват, че здравето е по-важно от свободите или защитата на личните данни. А и в Китай не е възможно да се оплачеш в съда срещу мерките, камо ли да протестираш против тях по улиците.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

БГ звезди
БТВ прекали с Мария Силвестър, не могат да ѝ вземат думата

кадри bTV Водещата на „Бригада Нов дом” Мария Силвестър буквално превзема ефира на bTV тази седмица. Нейното присъствие започна с едно от най-обсъжданите предавания в родния ефир, продължава през участието ѝ в сериала „Алфа”. На всичко отгоре зрителите ще я виждат всеки ден като седмичен коментатор в „Преди обед”. Още …

Блиц Новини
Най-харесваната двойка напусна „Един за друг“

Кадри Нова ТВ Една от най-харесваните двойки от романтичното риалити „Един за друг“ напусна предаването на крачка от финала. Дилян и Петя се изправиха на елиминации срещу Сияна и Светослав и решаващият глас за това дойде от хората, които те смятаха за свои най-добри приятели Галена и Петър. Петя повече …

Блиц Новини
Доктор Ненков: Трябва отношение на лекар към пациент

Кадри Нова ТВ Вече всички са свикнали където и да се появи д-р Мирослав Ненков да има забавни истории, вицове и много смях. Драмата с личният му лекар Атанас Пелтеков имат такива в излишък и разказаха някои от тях пред Лора Крумова. Идва пациент за консултация. Става въпрос за дама, …

error: Content is protected !!