fbpx

Петя Аврамова: Безплатно саниране за собствениците по нова програма за енергийна ефективност

Блиц Новини
7

Кадър видео Нова ТВ

По новата програма за саниране, няма да има доплащане от страна на собствениците. Освен това в проеста се включват не само жилищни блокове, но и къщи. Стълба „Зелена България” се очаква да заработи в началото на 2021 година. Тя е част от пакета за енергийна ефективност в размер на 3 милиарда лева, който се финансира по линия на плана за възстановяване и развитие. Общият размер на плана е 12 милиарда лева.

„Няма безплатни дейности. Това е програма за енергийна ефективност. Ще включва изолация, подмяна на дограма и топлоизолация на покрив. Тази програма ще включва и интелигентни решения – възобновяеми източници на енергия”, обясни Аврамова. Ще има съфинансиране – 5 или 10%, но то ще бъде поето по други механизми. Разработват се четири варианта. Това коментира регионалният министър Петя Аврамова в студиото на Здравей България по Нова ТВ.

„За нас е ясно, че хората ако трябва да извадят дори 5-10 лв. от джоба си, винаги ще има в един вход някой, който да блокира нейното изпълнение. Ние не искаме да бъде блокирана”.

Програмата трябва да стартира през април 2021 г. „Първите 2 години трябва да бъдат договорени голяма част от средствата”, обясни министърът.

Относно строителството на магистрала „Хемус” Аврамова обясни, че до момента има осигурени средства за пътя до Велико Търново, както и частично за 7-ми и 8-ми участък, където сега върви проектантска дейност.

„До този момент не мога да кажа колко ще струва магистралата от Боаза до Буковци и Белокопитово, където се работи в момента, тъй като нямаме изготвени технически проекти за целия участък, добави тя.

На „Струма” е прокопан 2/3 от тунела „Железница”, работи се и на моста преди това. „За Кресненското дефиле има процедура за избор на изпълнител”, каза министърът.

Днес може да бъде пуснато и движението по ремонтираните 12 км от „Тракия” в посока Бургас. Общо 53 ще бъдат ремонтирани.

Всички по-стари жилищни сгради трябва да се санират, за да имат европейски вид населените ни места. Например в Пловдив са санирани много малко сгради, процеса трябва да продължи и при това с по-бързи темпове.

В Пазарджик няма и 10 блока санирани

Хайде, подкупихте изборите! Щом ще има безплатно саниране, герберастите ще управляват още 100 години, да, ама не ;

Блоковете в Радомир кв.арката

Ремонтирайте всички стари блокове щом е безплатна тази програма, например в Аспарухово старият жилищен комплекс „Дружба“ – ще стане страхотен комплекс.

Как ще се кандидатства за санираненоИскам блока ми да е хубав.ВАРНА

7 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител

Кадри БТВ Нашите деца са повод за гордост в различни области от математика, химия, биология и където и да се появят обират първите места и медалите. Не един и два примера имаме вече за младежи, отдадени на науката и доста напреднали в материята, въпреки младостта си. Макар да е само …

Блиц Новини
Блага след рехабилитацията, подарък от Бригадата: Състоянието ми се подобри

Кадри БТВ Семейството на Благовеста и Християна, които видяхме в последния епизод на „Бригада нов дом“ спокойно си живеят в обновеното жилище. Един от най-сериозните проблеми, пред които семейството беше изправено, беше течът от тавана, който влизаше в кухнята. Благодарение на бригадата, тези мои тревоги престанаха, вече няма никакви течове, …

Hell's kitchen
Симона мечтае да бъде криминалист, сладкар и инвеститор

Кадри Нова ТВ Въпреки първоначалното впечатление, което остави и у зрители и участници Симона успя да обърне мненията за себе си. За два месеца ти научи адски много. Научи почти всичко, което можех да ти дам. С тези думи я изпрати шеф Ангелов от Хелс китчън и всички са съгласни …

error: Content is protected !!