fbpx

Проф. Костов: Симптомите след преболедуване от Ковид може да се усещат до 6 месеца

Блиц Новини

Кадър Нова ТВ

Нарастването на случаите на зараза с коронавирус се дължи на отваряне на училищата. Това мнение изрази в ефира на Нова ТВ, пулмологът проф. Коста Костов. Въпреки това той одобрява, това че малките деца трябва да посещават училище.

„В момента е взето балансирано решение с това, че по-малките останаха на училище, по-големите са онлайн. Малките деца биха изживели много тежък стрес, ако ги затворим. Те трябва да ходят на училище”, смята професорът.

Той посочи, че въпреки ръста на нови случаи в световен мащаб – между 2 и 6 пъти повече, в западния свят се наблюдава спад на смъртността. През пролетта в интензивните отделения тя е била 70%, докато в момента е 30%. Според него това се дължи на по-прецизното водене на тежкоболните. У нас обаче по негови думи се отчита леко нарастване на смъртността, което според медика се дължи на това, че в болниците влизат по-тежкоболни.

Проф. Костов посочи, че съгласно международно проучване най-голям ефект за разрастване на епидемията при либерализация на мерките имат отварянето на училищата и събирането на хората на обществени места – ръстът на заразените в тези случаи е над 25%, като ефектът се проявява от 2 до 3 седмици след либерализацията на мерките. Именно това се наблюдавало в момента и у нас.
Според пулмолога предприетите от властта мерки в момента са балансирани, тъй като на онлайн обучение преминават само учениците от гимназиален етап, докато по-малките деца продължават да ходят на училище. Трябва да държим баланса между това, което касае здравето ни, и опита да съхраним социалната адаптация, категоричен бе той.

Относно последствията след преболедуване от коронавирус проф. Костов посочи, че излекуван от COVID-19 може да има симптоми на болестта до 6 месеца. След обичайна пневмония пациентите се възстановяват до 30 дни. При ковид пневмонията обаче 97% от пациентите, прекарали тежко болестта, страдат от различни остатъчни симптоми, като основните оплаквания, които остават след болестта, са тези от дихателната система.

По думи на медика на третия месец след преболедуване пациентите с остатъчни симптоми се редуцират до 50%, а на 6-ия месец има пациенти с 1-2 остатъчни симптома.

Той посочи, че в момента в болница „Св. Анна“ са настанени около 80 пациенти с коронавирус, което е най-високият брой от началото на пандемията. 70 души са в общите отделения, а 5-6 са настанени в реанимация с тежко протичане на болестта.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

Блиц Новини
Фенките на „Ергенът” плачат: Алек, защото изгони най-свястната?

кадри bTV Зрителите са дълбоко разочаровани от развитието на ситуацията в „Ергенът”. След като Екатерина беше изненадващо изгонена от имението, в социалните мрежи заваляха коментари, които почти без изключение са отрицателни. Феновете на предаването са разочаровани и озадачени: „Ужас! Това беше една от дамите, които бях най-скромни, възпитани, тактични, красиви …

Hell's kitchen
„Професионалистката“ Никол се подиграва на влюбения Чоткин

Кадри Нова ТВ Срещата организирана от продукцията на Хелс китчън бе доста изненадваща за Чоткин, но и породи много въпроси сред зрителите. Доста се съмняват, че всичко това е нагласено предварително и е театър, най-малкото заради това, че няма как да знаят изхода от състезанието с чиниите, и че точно …

error: Content is protected !!