fbpx

Евростат: България е на първо място в ЕС и по дял на хората, живеещи в големи материални лишения

Блиц Новини

Снимка pixabay

По статистически данни, българите сме сериозно засегнати от липсата на ресурси, като възможност си плащаме сметките на първо място, да отопляваме адекватно дома си, за ремонт  или поне едноседмична почивка извън дома

32,5% от българите сме били застрашени от бедност или социално изключване през 2019 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от Инвестор.

Делът им е нараснал спрямо 28% през 2018 г., като по този показател страната ни е на първо място в ЕС. След България в най-висок риск от бедност са били гражданите на Румъния (31,2%), Гърция (30%), Италия и Латвия (27,3%, данните за Италия са от 2018 г.), Литва (26,3%) и Испания (25,3%).

За сметка на това най-нисък е делът на застрашените от бедност и социално изключване хора в Чехия (12,5%), Словения (14,4%), Финландия (15,6%), Дания (16,3%), Словакия (16,4%), Холандия (16,5%) и Австрия (16,9%).

Общо 21,1% от населението на ЕС, или 92,4 млн. души, са били в риск от бедност или социално изключване през 2019 г. спрямо 21,6% година по-рано.

В същото време 22,6% от българите са били застрашени от бедност на доходите, което поставя страната ни на трето място в ЕС. По този показател в най-висок риск са жителите на Румъния (23,8%) и Латвия (22,9%). Над една пета от населението живее в риск от бедност на доходите и в Естония (21,7%), Испания (20,7%), Литва (20,6%) и Италия (20,3% по данни от 2018 г.). На противоположния полюс са Чехия (10,1%), Финландия (11,6%), Словакия (11,9%) и Словения (12%).

През 2019 г. 16,5% от населението на ЕС е било в риск от бедност след социални прехвърляния (бедност на доходите) спрямо 16,8% през 2018 г. Параметърът бедност на доходите определя дела на хората в едно домакинство, чиито разполагаеми доходи са под националния праг за риск от бедност.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Призив за свалянето на Сашо Кадиев от екран

Кадри БТВ Заформя се кампания за отстраняването на Сашо Кадиев като капитан в „Аз обичам България“. Доста възмутени коментари се изсипват всеки път след предаването по негов адрес в социалните мрежи. Поведението на актьора дразни хората, които дори се заканват заради него да се откажат да гледат иначе прекрасното предаване. …

Блиц Новини
Бригадата направи едно дете щастливо

Кадри БТВ „Бригада нов дом“ отново донесе много радост в сърцата на измъчено от болест и проблеми семейство. Момчетата се постараха да дадат един уютен и удобен дом на три поколения дами, които заживяха под един покрив. Девет години Вики и нейната майка Гергана живеят в една стая и се …

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

error: Content is protected !!