fbpx

Д-р Бойко Пенков: Под контрол е развитието на заболяването коронавирус

Блиц Новини

Кадър видео БНТ

„На този етап няма причини да се затягат мерките срещу коронавируса в страната. Щамът продължава да се разпространява клъстерно, а не дифузно. Това заяви в студиото на „Денят започва“ по БНТ, заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

И допълни, че засега системата не е претоварена. В страната са определени 8400 легла за пациенти с COVID-19. А от тях са заети малко над 1200.

Д-р Пенков каза още, че до края на годината са осигурени средства за справяне с епидемията. По отношение на противогрипните ваксини, стана ясно, че около 15-и октомври се очакват 180 000 ваксини, като тази година също е предвидено да има безплатни за хората в рискови групи.

Под контрол е развитието на заболяването коронавирус. Днешните високи данни се дължат на закъснение в отчитането на резултатите от два дни, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

„Следим всичко. Инфекцията се разпространява на клъстерен принцип – определени колективи, производства, лечебни заведения, домове за социални услуги. Оттам идват много бройки наведнъж. Опитваме се да наложим на места за обществено ползване определени правила, за да ограничим разпространението на коронавирус“, заяви д-р Бойко Пенков.

Засега няма показания да се стига до крайни мерки, заяви още той.

„Ние трябва да се научим да живеем в тези нови условия. Разчитаме на науката да започнем да лекуваме коронавируса“, допълни д-р Пенков.

Има средства до края на годината, за да може да се покрие труда на хората, които имат пряк досег с болестта коронавирус, увери д-р Пенков.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител

Кадри БТВ Нашите деца са повод за гордост в различни области от математика, химия, биология и където и да се появят обират първите места и медалите. Не един и два примера имаме вече за младежи, отдадени на науката и доста напреднали в материята, въпреки младостта си. Макар да е само …

Блиц Новини
Блага след рехабилитацията, подарък от Бригадата: Състоянието ми се подобри

Кадри БТВ Семейството на Благовеста и Християна, които видяхме в последния епизод на „Бригада нов дом“ спокойно си живеят в обновеното жилище. Един от най-сериозните проблеми, пред които семейството беше изправено, беше течът от тавана, който влизаше в кухнята. Благодарение на бригадата, тези мои тревоги престанаха, вече няма никакви течове, …

Hell's kitchen
Симона мечтае да бъде криминалист, сладкар и инвеститор

Кадри Нова ТВ Въпреки първоначалното впечатление, което остави и у зрители и участници Симона успя да обърне мненията за себе си. За два месеца ти научи адски много. Научи почти всичко, което можех да ти дам. С тези думи я изпрати шеф Ангелов от Хелс китчън и всички са съгласни …

error: Content is protected !!