fbpx

Калфин: Хубаво е да се харчат пари за социални дейности, но трябва да има логика

Блиц Новини

Кадър БТВ

Бившият социален министър Ивайло Калфин коментира ходовете, които управляващите предприемат по отношение на социалната политика.

„Това, което виждам са манипулации на една система, която губи своя смисъл. Една пенсионна система трябва да има логика. И тази логика се основава на това кой колко дълго е работил и на каква сума се е осигурявал. С вдигането на минималната пенсия, с произволното слагане на тавана пенсиите, защото в момента той е обвързан с максималния осигурителен доход, цялата логика на пенсионната система изчезва. Губи се смисълът с бутането на различни показатели“, коментира предложението за увеличаването на минималната пенсия бившият социален министър Ивайло Калфин пред бТВ.

Промените, които се случват в пенсионната система от 2017 г. насам, са демотивиращи за хората да се осигуряват.

Според Калфин могат да се осъвременят всички пенсии. „Тези 50 лева, които сега се дават на пенсионерите, на държавата ѝ струват 106 милиона на месец или това е 1 милиард и 300 милиона на година, спокойно могат да се осъвременят с този ресурс абсолютно всички пенсии“, заяви бившият социален министър.

Има голям проблем с втория пенсионен стълб и той се крие в регулациите му, където има самоизключващи се постановки. Трябва да се даде шанс на частните пенсионни дружества да докажат смисъла на своето съществуване, но това е въпрос на законодателство, заяви Калфин, който не смята, че възможността да се прехвърлят вноските от втория стълб в НОИ не е опит да се вземат парите от фондовете.

Що се отнася до предложението всички да взимат детски надбавки независимо от дохода, според бившия социален министър държавата може да направи нещо по-смислено с тези пари, като това детските градини и ясли да станат безплатни.

„Хубаво е да се харчат пари за социални дейности, но трябва да има логика“, каза Калфин.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Призив за свалянето на Сашо Кадиев от екран

Кадри БТВ Заформя се кампания за отстраняването на Сашо Кадиев като капитан в „Аз обичам България“. Доста възмутени коментари се изсипват всеки път след предаването по негов адрес в социалните мрежи. Поведението на актьора дразни хората, които дори се заканват заради него да се откажат да гледат иначе прекрасното предаване. …

Блиц Новини
Бригадата направи едно дете щастливо

Кадри БТВ „Бригада нов дом“ отново донесе много радост в сърцата на измъчено от болест и проблеми семейство. Момчетата се постараха да дадат един уютен и удобен дом на три поколения дами, които заживяха под един покрив. Девет години Вики и нейната майка Гергана живеят в една стая и се …

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

error: Content is protected !!