fbpx

ДПС: До два месеца ще има избори

Блиц Новини

снимка: „Вихрогон“, архив

Движението за права и свободи (ДПС) очаква много скоро в България да има избори. “Провеждането на парламентарни избори е въпрос на месец-два”, прогнозира в интервю за БНТ депутатът от партията Халил Летифов.

“Изборите чукат на вратата и вече сме в период на предизборна кампания, въпрос е на месец или два“, каза той. По закон редовните избори трябва да се проведат през март, а от близо 80 дни в страната са налице всекидневни протести с искане за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

На молба за коментар на аналогиите с кабинета „Орешарски“, протестите срещу който продължиха близо година, но работата му приключи след оттегляне на доверието от страна на ДПС, Летифов заяви: „Всички сме си взели поуката за кабинета „Орешарски“, но там фактически нямаше парламентарно мнозинство. Наблюдаваме същото и в този парламент. Математически имаше пречки в изпълнение на програмата”.

Летифов е на мнение, че депутатите все още имат време да променят Изборния кодекс (променен през миналата седмица на второ четене, но върнат за ново обсъждане от президента Румен Радев – бел. ред.). Според него е възможно в оставащото време „всички парламентарни партии да намерим вариант за честни избори, обществено подкрепени правила”.

В интервюто си Летифов очертава и основните характеристики на експертния кабинет, предлаган от ДПС.

„Този експертен кабинет да бъде антикризисен. Този кабинет да осигури няколко неща в краткосрочен план. Той да бъде експертен, да бъдат привлечени съответните експерти в съответните области и в съвсем кратки срокове, до конструирането на следващото народно събрание те да могат да очертаят рамките и да свършат достатъчно работа така, че първо да договорят условията за ефективно усвояване на средствата, свързани с COVID-19 от една стана и другата – във връзка с плановете за усвояването на средствата по следващия програмен период, които са обвързани със зелената сделка”.

Летифов поясни и защо ДПС настоява и за оставката на президента Радев, избора на когото подкрепи на втория тур. Движението очаквало Радев да бъде „контрапункт на политическия реваншизъм на ГЕРБ“, но сега в поведението на държавния глава „вижда същото с обратен знак”.

Припомняме, че на протеста в четвъртък вечерта множеството стигна и до централата на ДПС, където хвърляше яйца по сградата заради това, че движението настоява за оставките на Борисов и Радев, но не и за тази на Иван Гешев.

Помолен да коментира вчерашния протест, Летифов каза: „Не мисля, че е нещо ново под слънцето. Спомнете си „Росенец“ – организирана акция с цел позабравени политически субекти да са реанимирани и странно бързо биват забелязани, като се качат на гърба на господин Доган”.

Депутатът визира акцията на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, провокирала обществено недоволство и довела до освобождаване на достъпа до обществен плаж и път, затворени дотогава заради съседство с имот, ползван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Именно акцията на Иванов провокира продължаващите почти 3 месеца протести.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!