fbpx

Австрийската национална телевизия ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

Блиц Новини

Снимка ФБ

От месеци България е разтърсвана от протести. Участниците в тях настояват за оставката на правителството на премиера Бойко Борисов. Отново и отново по време на протестите се стига до сериозни сблъсъци, при които има пострадали хора и арести, включително при протестите по случай Деня на българската независимост тази седмица. Управляващата от 2017 г. коалиция на Борисов иска да остане на власт с оглед на кризата с COVID, съобщава австрийската национална телевизия ORF, цитирана от БГНЕС.

Наскоро Борисов отново отказа да подаде оставката на правителството си, аргументирайки се отново с коронавирусната криза. Той при всякакви случаи използва и инструментализира кризата като средство за политически натиск, подобно на „джокер”, твърдят опонентите му. Следващите редовни парламентарни избори са през март 2021 г. Протестиращите обвиняват Борисов в корупция и близост с олигарси. България е смятана за държавата в ЕС, в която корупцията е най-широко разпространена. Страната е сравнително бедна. Малко на брой олигарси контролират големи части от икономиката.
Борисов се опитва също да дискредитира протестиращите, като ги свързва с престъпници. „Мафията сега иска да свали правителството (…). Това ме кара да мисля, че не трябва да се подава оставка “, каза премиерът в средата на септември.
„Хазартният бизнес, контрабандистите – всички те сега са на улицата срещу нас”, заяви той, имайки предвид хазартен бос, който се намира в Дубай и в София е обвинен в убийство и ръководене на престъпна група. Прокуратурата го обвинява, че ръководи и финансира протестите.

Тежка критика към главния прокурор

Протестиращите, от своя страна, описват Борисов и неговото правителство като мафия. Протестите се подхранват от правителствените планове за изменение на конституцията. Критиците твърдят, че реформата не предвижда по-голяма отчетност на главния прокурор. Настоящият главен прокурор Иван Гешев също се сблъсква с призиви за оставка заради предполагаеми връзки с могъщи олигарси.
Реформата следва да ограничи и правата на президента. Настоящият държавен глава Румен Радев е много критичен към правителството на Борисов. Той подкрепя исканията на протестиращите. Неотдавна президентът призова правителството да подаде оставка: „Промяната е неизбежна. Инатенето на управляващите само задълбочава кризата “, написа той във Фейсбук.

Продължението четете ТУК

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!