fbpx

Защо не трябва да сгъвате огледалата на колата на паркинг

Блиц Новини

Снимка pixabay

Съвременните автомобили са много умни. Различните радари, камери и други помощници на водачите се представят от търговците като безусловна благодат. Реалността обаче е, че някои от функциите на автомобила е по-добре незабавно да се премахнат от съображения за безопасност. И дори такъв безобиден вариант като автоматично сгъване на огледала може да доведе до тъжни последствия, пише auto.blitz.bg.

Според маркетолозите, функцията за сгъване на страничните огледала е необходима при маневриране в тесни паркинги и при паркиране на автомобил, когато съществува риск изпъкналите огледала да се докоснат и повредят. Много производители го включват в стандартния набор от основни опции, заедно с ел.огледала с отопление.

Активира се главно автоматично – пристигнах, изключих колата, извадих ключа от запалването, електрониката подаде сигнал – и огледалата се сгънаха. В по-евтините автомобили те могат да бъдат сгънати по същия начин, но само на ръка.

Но по този начин колата се излага на голям риск от повреда.

 

Със сигурност много шофьори, връщайки се на паркинга, намират драскотини по вратите на колата си. По правило те възникват, когато на паркиран друг автомобил се отвори широко и невнимателно вратата. Но сърцевината на проблема лежи по-дълбоко, отколкото изглежда. Фактът, че боята е повредена, е по вина на самия шофьор и същата тази огледална система.

Когато страничните огледала са сгънати, други шофьори, без да знаят, паркират автомобилите си по-плътно – в този случай те се ръководят от тялото, а не от огледалата, стърчащи от него. В резултат на това разстоянието между двете коли може да бъде намалено с 10-20 сантиметра. И това е повече от достатъчно, за да бъде ударена с вратата съседната кола.

 

В същото време е често срещано виновникът да забележи, че е повредил колата на някой друг и да премести колата си по-далеч. И ако в района няма камери, които биха помогнали на жертвата в тази ситуация да намери виновника, тогава той остава сам с проблема – харчи нерви, време и пари.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!